Читај ми!

Активније решавање косовског проблема

Представници четири општине са севера Косова затражили од државних органа да се активније укључе у решавање проблема. На састанку у Лепосавићу, челници општина оценили да је безбедносна ситуација на том подручју додатно погоршана у последњих неколико дана.

Челни људи четири општине на северу Косова затражили су од државних органа да се активније укључе у решавање проблема на северу где је, према њиховој оцени, безбедносна ситуација додатно погоршана.

"Надлежи органи Републике Србије треба одлучније да се ангажују на решавању конкретних проблема, који оптерећују свакодневни живот наших грађана, угрожавају њихову безбедност и националне интересе", истакли су представници четири северне општине на састанку у Лепосавићу.

"Очекујемо успостављање боље координације републичких органа власти са локалним самоуправама на Косову и Метохији", изјавили су представници општина.

Челни људи четири општине су оценили да је безбедносна ситуација на том подручју додатно погоршана у последњих неколико дана. На састанку су били председници општина, скупштина општина и чланови општинских већа из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

У заједничком саопштењу наводи се да припадници Кфора "спречавају слободу кретања људи и робе на путевима у региону Рашка-Тресава-Лепосавић и на другим путевима и тиме отежавају свакодневни живот грађана", преноси Бета.

"Кфор поново излази из свог мандата и крши Резолуцију 1244 СБ УН , и уместо да ствара безбедно окружење за све грађане, посебно за Србе на северу Косова и оне који живе у енклавама", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се даље наводи да "Уместо да помогне повратак преко 200 расељених и допринесе да се открију починиоци злочина над Србима, ова војна мисија пружа помоћ албанским институцијама да заокруже своју независност".

Додаје се да Срби са Косова желе да живе "као сав слободан демократски свет, у својој држави Србији", као и да неће прихватити институције у Приштини и дозволити успостављање границе са централном Србијом.

Од Кфора су затражили да буде статусно неутралан, да се врати свом мандату, обавља дужности у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и да не спречава кретање људи и робе на северу Косова и Метохије.

Војници Кфора блокирали су алтернативни пут у општини Лепосавић којим се Срби снабдевају, јер не желе да иду на званичне прелазе на којима су и косовски цариници. Срби наводе да не могу да допусте да се роба царини, јер би на тај начин показали да признају косовску државност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи