Читај ми!

Дачић: Нећемо пропустити историјску шансу

Мандатар Ивица Дачић каже да социјалисти неће пропустити прилику да искористе историјску шансу да положе испит зрелости и наглашава да влада може да функционише искључиво као тим. Николић: Србија нас је уозбиљила.

Лидер Социјалистичке партије Србије и мандатар Ивица Дачић истакао је  да СПС неће пропустити шансу да положи испит зрелости, нагласивши да је стратешки циљ Србије да иде ка ЕУ, али да док не стигне до чланства мора да гради демократско друштво, засновано на демократским стандардима, националној равноправности, социјалној одговорности.

Дачић је, на обележавању 22 године од оснивања СПС-а рекао да влада може да функционише само ако ради као тим, и подвукао да неће вратити мандат за састав владе који је добио од председника Томислава Николића.

"Желимо да стварамо другачију Србију од оне која је сада. Желимо да буде поносна држава, да буде поштована. Да бисмо били поштовани од других морамо да поштујемо сами себе", објаснио је Дачић.

"Ми желимо Србију која ће бити фактор мира и стабилности у региону. Желимо Србију у којој ће сви грађани бити равноправни и осећати је као своју земљу", подвукао је Дачић.

СПС се, према његовим речима, од других странака разликује у томе што инсистира више на социјалној правди.

"Обећавам да ћемо бити бољи, јер смо се учили на својим грешкама", рекао је Дачић и додао да сви морају да покажу да Србија може "брже, више, мудрије, смелије, паметније", као и да је "најзначајнија будућност Србије".

"Најважније је да смо имали довољно времена да уочимо и исправимо грешке и да се после нокаута уздигнемо. Ми почињемо испочетка", рекао је председник социјалиста

Дачић је рекао да је задовољан што 22 рођендан СПС обележава после изванредног изборног резултата који је остварен.

"Остварили смо најбољи резултат после 2.000. године. То је за нас велика обавеза, управо због тога што време у којем живимо није једноставно", нагласио је лидер СПС-а.

"Било је много искушења тешких одлука које је било важно доносити за целу државу и цели народ. Било је добрих резултата и грешака. Али најважније од свега је било да смо имали довољно времена и да уочимо своје грешке да их исправљамо и да се после нокаута подигнемо", указао је лидер СПС-а.

Поздрављајући председника Томислава Николића, Дачић је рекао да жели да му мандат буде успешан, да буде председник Србије која ће на крају мандата бити држава која ће знати шта хоће, да ће имати јасну политику, смелости и храбрости да је води.

Николић: Србија нас је уозбиљила

Председник Николић је рекао да није очекивао да ће напредњаци правити владајућу коалицију са СПС-ом, али да чињеница да се то дешава доказује да су се српски политичири уозбиљили и да су свесни да је интерес Србије изнад свега.

"Нисам био ваш кандидат за председника, нити сам мислио превише да ћете бити моји кандидати за састављање владе, али Србија нас је све уозбиљила, Србија тражи да јој се да јер од ње се доста узимало", рекао је Николић. 

Николић је апеловао на све политичаре који учествују у прављењу владајуће коалиције да буду стрпљиви и да интересе државе претпостављају интересима странака.

"Као што је Српска напредна странка успела да прогута и одмери два-три пута па да реже, све вас који формирате владу молим да одмерите два-три пута па да режете, јер није овде у питању интерес једне странке, у питању је интерес земље и ми сви заједно можемо да извучемо Србију из бездана у којем се налази", рекао је Николић.

Николић је навео да би данашњој прослави социјалиста присуствовао и да лидер социјалиста Ивица Дачић није мандатар за састављање нове владе.

Осврћући се на уводни говор Дачића у којем га је апострофирао низом похвала, Николић је у шали прокоментарисао да би он да је ситуација обрнута и да је Дачић тај који је њему поверио мандат за састав владе потрошио мало више речи да нахвали свог председника.

Свечаности у центру "Сава" присуствовали су и лидер СДПС-а Расим Љајић, председник ПУПС-а Јован Кркобабић, чланица председништва УРС-а Верица Калановић, вршилац дужности председника СНС-а Александар Вучић, председник СДА Санџака Сулејман Угљанин и представници дипломатског кора.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи