Читај ми!

Ивица Дачић: Моја влада

Мандатар Ивица Дачић очекује да нова влада ради и да на крају мандата добије добру оцену за постигнуте резултате, што ће, како каже, бити суштинска разлика у односу на претходну.

Мандатар за састав нове владе Ивица Дачић рекао је да Србија има шансу и да ће нова влада на крају мандата моћи од народа да добије позитивну оцену.

Овде можете преузети или погледати снимак емисије

У емисији РТС-а "Реч на реч", Дачић је навео да претходна влада није имала коалициони споразум и да није постојао јединствен документ, већ само експозе.

Споразуму који је потписан са СНС-ом и УРС-ом је споразум о заједничким циљевима, објаснио је Дачић и додао да ни он није довољно детаљан истичући да такав споразум у Немачкој има 100 страна.

"Постоје идеје на којима ће морати да се ради у току четворогодишњег мандата, као што је питање пензија, социјалне ситуације, правосуђе", рекао је Дачић.

Он сматра да ће суштинска разлика бити у томе што ће на крају мандата цела влада моћи од народа да добије позитивну оцену.

"Ово је прилика, Србија има нову шансу, а да ли ћемо је искористити, то је на нама", каже Дачић.

"Када сам говорио о финансијском сектору, то нисам ја смислио, већ сам цитирао Оланда", објашњава Дачић.

Мандатар не каже да је ситуација у Србији и Француској иста, али се залаже да концепт буде исти, да мора да се реши неравноправност у расподели прихода, пре свега кроз законе.

Формула Владе

Дачић каже да ће ова влада функционисати као тим и да ће сваки министар носити свој терет  да се побољша ситуација у Србији.

"Ја не желим да доказујем да сам јак премијер тако што ћу да имам већину да изгласавам своје одлуке", тврди председник СПС-а.

"Ако нема пара да се живи као у Шведској или Француској, шта нас спречава да буде равноправна расподела средстава", наводи Дачић.

Мандатар тврди да нема неспоразума, и да тек следи расподела ресора. Према његовим речима нема кашњена у формирању владе, јер су преговори почели тек после другог круга председничких избора и подсећа да су претходне две владе формиране пет минута пред истека рока.

Ова влада ће највећу пажњу посветити Борису Тадићу и његовој породици и свима који су се борили против криминала и корупције, каже Дачић.

Дачић открива да је СНС имала коректан предлог за формулу будуће владе, не гледајући превише на број посланика у парламенту. Осим предлога да се ПУПС-у да Министартсво за рад и социјалну политику, Дачић каже да ће се све бити прецизирано када се Вучић врати из Америке.

"Уколико буде неко министарство више, то ће бити на захтев одређених институција, пре свега када је реч о министарствима вера и спорта", најављује Дачић.

Мандатар каже да је разговарао са Расимом Љајићем, да му је представио циљеве и програм нове владе и да је он сагласан са тим начелима.

Мањине у влади?

Ова коалиција већ има већину, каже Дачић и истиче да и странке националних мањина треба да учествују у парламентарној већини, или бар да се слажу са програмом владе, јер је то неопходно за имиџ Србије.

Иако се по медијима већ данима појављују информације да су јавна предузећа већ подељена и да се зна ко ће их водити, Дачић тврди да ће се тек организовати јавни конкурси, и да ће се људи на та места бирати искључиво тим путем.

О дешаваљима у Демократској странци, Ивица Дачић није желео да се изјашњава. Дачић подсећа да је и пре четири године, након прављења коалиције са демократама, у јавности и унутар странака било бурних реакција на споразум ДС-СПС, али да је тада ситуација била другачија јер је Тадић тада добио изборе.

Председник СПС-а каже да се стално залагало да се на различитим нивоима различите коалиције, а да сада демократе траже раскидање коалиција.

О одлукама Уставног суда

Коментаришући одлуке Уставног суда, пре свега о надлежностима Војводине, Дачић сматра да су из покрајине долазиле изјаве које нису прикладне.

"Власт у Војводини не би требало вештачки да праве размимоилажње са Владом која ће тек бити формирана", сматра мандатар.

Подсећа да су чланови Уставног суда изабрани за време мандата одлазеће владе и да је један број тих судија бирао управо председник државе.

"Одлука Уставног суда није донета сада, него је сада саопштена. Према одлукама уставног суда се не може односити на тај начин да вам се једна одлука свиђа, а друга не", наводи Дачић.

Поводом коментара да се у формирање владе мешају Русија, Европа и Америка, Дачић одговара да од њега самог нико није имао већи утицај на формирање владе. Понавља и да се тајкуни ни на један начин нису мешали у преговоре.

"Ја сам разговарао и са Хилари Клинтон и она ми је рекла да ће САД сарађивати са сваком владом која ће бити изабрана", поновио је мандатар.

"Нико не треба да се плаши нове Владе Србије", истиче Дачић.

Дачић каже да је против било каквих војних интереса Русије у Србији и да нам са том земљом требају интереси као и са Немачком, али да морамо успоставити однос јер је улазак у Европску унију још далеко.

Нова рунда разговора Београда и Приштине

Када је реч о Косову и Метохији, он каже да ће се имплементирати постигнути договори у Бриселу јер је то потребно за добијање датума почетка преговора за чланство у Европској унији.

Понавља став председника Томислава Николића са којим се слаже да се преговори подигну на политички ниво, али и да је већ одређен списак тема за следећу рунду разговора.

Дачић каже да није замерио Тадићу што се руковао са Тачијем на Кроација самиту, али указује да се то разликује од политике која је усаглашена. На исти начин посматра и неслагања по питању трошкова за председавање Вука Јеремића Генералном Скупштином УН.

"Ми не можемо никуд стићи док не решимо питање Косова и Метохије", наводи Дачић.

Он каже да је јасно да не постоји заједнички став Европске уније, Србије и привремених власти у Приштини, али сматра да се мора наћи неко решење које ће омогућити нормалан живот људи у јужној српској покрајини.

"Ако ми чекамо да нам неко други намеће сарадњу, од тога нема ништа. Сви се ми разликујемо и то нам је свима јасно, али је много битније да нађемо неки заједнички интерес", сматра Дачић.

Србија није презадужена 

Мандатар за састав Владе наводи да Србија у односу на друге земље Европе није толико задужена и да има простора за нове кредите.  

"Од договора са ММФ-ом не зависи цела Србија, већ само један део финансијске подршке", рекао је Дачић.

Излазак из кризе види у радикалној уштеди кроз смањење бирократије, стимулацију производње и развоја кроз субвенције и привлачење страних инвестиција.

За њега, побољшање економског стања у земљи није у продаји великих система као што су ЕПС, "Телеком" или "Железнице Србије", јер су то велика богатства земље и тако треба и да остане.

"Морамо да знамо шта ова држава хоће и да имамо јасну политику. Потребно нам је више правде за широке слојеве и тога ће и бити", закључује Ивица Дачић, мандатар за састав нове Владе Србије.

Најављује и да ће сви спорни закони о информисању који су донети у протеклих неколико година уз консултације са новинарским удружењима бити промењени и да ће се тако обезбедити већа слобода медија.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару