Читај ми!

ЛДП природни партнер ДС-а

Компромис између политика за које се залажу СПС и ЛДП је могућ, каже лидер ЛДП-а Чедормир Јовановић, али није хтео да прецизира докле се дошло у преговрима око формирања владе.

Након што је после избора конституисана Скупштина Србије и инаугурисан нови председник, о састављању нове владе у Оку је говорио Чедомир Јовановић, лидер Либерално демократске партије.

(Снимак "Ока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)  

Јовановић је потврдио да су у току преговори око тога ко ће чинити Владу Србије, али није хтео да прецизира са ким ЛДП преговара и које су тачно окоснице политичких договора.

"Потребна нам је Влада што пре. Влада која ће радити. ЛДП није саговорник само за коалицију на републичком нивоу, него и на локалном, покрајинском. О свему ми преговарамо. Не своде се преговори само око тога ко ће чинити владу са ДС и СПС, да ли УРС или ЛДП", рекао је Јовановић.

Он је, ипак, рекао да очекује да ће ЛДП бити та трећа партија која ће формирати владу, јер је како каже, природни саговорник за ту тему.

"Желео бих да одмах разговарамо, прекинемо ово, пресечемо гордијев чвор тако што ћемо рећи која је то партија која ће помоћи да влада има већину и шта ћемо радити", навео је Јовановић.

Лидер ЛДП-а каже да га не занимају осећања која гаје Борис Тадић или Ивица Дачић, него да га искључиво занима друштво и реформе које је неопходно у њему направити.

Потврдио је да ипак, постоје разлике у политикама које води СПС и ЛДП.

"Разлике које постоје прихватам, али не пристајем да шминкам стварност", истакао је председник ЛДП-а.

Иако Јовановић ни једном речју није конкретно хтео да говори о евентуалним непомирљивим разликама са СПС-ом и о томе шта би могло да кочи договоре око формирања владе, он је рекао да је компромис у оваквој ситуацији нормалан и да је спреман на њега.

"Компромис је нормалан, ако га направимо на почетку. Потребна је јасна политика, извођење Србије из изолације и јасан пут ка ЕУ. Желим да разговарам о томе. Спреман сам на разговор и са Тадићем и са Дачићем. Ако се договоримо то ће бити јасно, сви ће знати шта је договорено и ти договори неће бити лични. Основа је преокрет", рекао је лидер ЛДП-а.

Јовановић се осврнуо и на извештај фискалног савета и напоменуо да је то нешто на шта је упозоравао ЛДП и пре и за време кампање.

Јовановић је подсетио да ће од сутра Срби на Косову имати проблем са таблицама на колима које нису косовске и у том контексту рекао да никада неће пристати да прави владу која ће неће говорити истину народу и која ће имати за циљ да, како каже, вара народ.

Он је поновио да се ЛДП залаже за реформу економског, фискалног, пензионог система и да је то основа договора.

Ако хоћемо више да постигнемо морамо више да радимо. Да разговарамо о пензијама. Овај модел пензионог система је потрошен и последица је вођења политике по старом. Јасно је да трошимо више него што имамо. Ето, о томе ћемо разговарати. Нећете имати владу у којој ћу ја говорити различито од других чланова владе, ако се лепо све договоримо на почетку, што пре", указао је лидер ЛДП-а.

Корисни разговори

Јовановић је рекао да је до сада већ било преговора, да ће их бити још, али није хтео да прецизира када су разговори вођени, ко је у њима учествовао и о којим темама су се саговорници сложили, а о којим не.

"То су били корисни разговори. Морамо реформисати политику и успоставити владавину закона. Потребна нам је ефикасна економија и реформа медија", рекао је Јовановић.

Јовановић је поновио да жели да се земља мења тако што ће ићи напред и рекао да то није посао само за ову владу, него и за будуће генерације:"Верујем да са ДС-ом и СПС-ом могу да урадим те послове ако будемо отворено разговарали и договорили се.

Он је рекао да су и социјалисти, уз све замерке које има на њихов рад, померили Србију напред.

"Наша обавеза је да преузмемо део одговорности и нема ту много простора за дилеме. Сва питања су пред нама. Кључ је учврстити европску оријентацију Србије, а мој посао је учешће у том послу"", рекао је Јовановић.

На питање да ли у преговорима око владе ЛДП тражи место потпредседника владе или министра за евроинтеграције Србије, Јовановић није хтео конкретно да одговори. Он је рекао да не тражи ништа, али да би био спреман да ради те послове. Рекао је да нису тачна писања медија да тражи место шефа дипломатије, јер је како каже, Србији на том месту потребан дипломата са искуством.

Говорећи о инаугурацији Томислава Николића за председника Србије Јовановић је рекао да није променио однос према Николићу.

Јовановић тврди да у данашњем Николићевом говору у парламенту није видео спремност за политику која је Србији потребна и напоменуо да ће се, ако председник буде водио политику тако што ће "гледати Србију једним оком", борити против њега, као што се некада борио против Војислава Коштунице. Јовановић је рекао и да је кохабитација политичка и демократска реалност Србије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару