Читај ми!

Реаговања на договор

Важно је да постоји јединство српског народа и руководства државе како би договор Београда и Приштине био реализован, оцењују у СПС-у. Од договора "нема конкретне користи", тврди ЛДП. Договор ће допринети процесу евроинтеграција Србије, оцењују аналитичари.

Политичке партије у Србији различито су реаговали на договор Београда и Приштине о интегрисаној контроли административних прелаза на Косову. Аналитичари оцењују да ће договор допринети процесу евроинтеграција Србије.

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић оценио је да је, након постигнутог договора, најважније да постоји јединство српског народа и руководства државе како би план био реализован.

"Најважније је да смо чврсто опредељени за дијалог да се легитиман протест исказује мирним путем и да се у вези са постигнутим договором дође до заједничког именитеља српског народа и државног руководства како би план био операционализован", рекао је Ружић у изјави Танјугу.

Покрајински одбор Социјалистичке партије Србије, такође, подржао је дијалог који Београд води са представницима приштинских власти у Бриселу и нагласио да се СПС залаже за политичко решење питања Косова и Метохије.

Члан председништва Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић рекла је да је добро што је договор постигнут, али да се поставља питање да ли ће га Срби на северу Косова и Метохије прихватити.

Грубјешићева је рекла да договор добра вест и што се тиче питања кандидатуре Србије, али је питање да ли је довољна, имајући у виду да свих 27 земаља чланица ЕУ треба око тога да се сложи.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић рекао је да је свима познато да је кључ за добијање статуса кандидата за ЕУ дијалог у Бриселу и да је због тога важно што је постигнут договор о административним прелазима.

СРС: Договор страшан за Србију

Потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић изјавио је да се договор у Бриселу о административним прелазима на Косову и Метохији могао очекивати и да ће се представити као добра ствар за Србију.

Потпредседник СРС рекао је да сматра да ће тај договор трајати кратко, после чега ће Хашим Тачи преузети прелазе и тиме заокружити независност, те је стога овај договор "нешто најстрашније што се Србији догодило".

Функционер ДСС и бивши министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић сматра да је договор о интегрисаном управљању прелазима постигнут у Бриселу неприменљив на терену и да је њиме Србија признала границе Косова.

"Видећемо шта стоји у папирима, али ако је прихваћено интегрисано управљање границом у оквиру кога ће бити присутни полиција и цариници Косова, Србије и Еулекса, онда је то концепт управљања који у Европи важи између суседних држава", рекао је Самарџић, наводећи да је једина разлика присуство Еулекса.

Потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски рекла је да још нема довољно информација који је и какав договор постигнут у Бриселу и да су информације, без обзира на изјаве шефа преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином, опречне.

Филиповски је у изјави Танјугу рекла да би, уколико је договор супротан интересима Срба на северу Косова и Метохије зарад добијања статуса кандидата, то значило и да је Србија подлегла уценама.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да од договора са Приштином "нема конкретне користи", осим чињенице да се тиме "шминка" политика како би се "невешто заварала" ЕУ приликом изјашњавања о статусу кандидата.

"Овакав договор би требало да прати олакшање, али ми немамо право на такво самозаваравање. Забринут сам због тога што тај договор није производ једне јасне политике, него нужде која је била карактеристична и за Милошевићев начин управљања Србијом, који је завршио катастрофом", рекао је Јовановић.

Потпредседник Српског покрета обнове Александар Југовић рекао је да та странка подржава договор постигнут у Бриселу и тражи и да се постигне и примени договор о свим другим спорним питањима.

"После овог договора, очекујемо уклањање барикада и осталих препрека на путу ка ЕУ", изјавио је Југовић.

Лига социјалдемократа Војводине поздравила је договор и оценила да он води смиривању ситуације и даљем приближавању Србије Европској унији.

Утицај на кандидатуру

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс поздравио је најновији договор Београда и Приштине, али је истакао да ће о томе да ли ће Србија добити статус кандидата за чланство у ЕУ одлучивати земље чланице Уније.

"Европска комисија је препоручила статус кандидата уз претпоставку да се дијалог настави. Дијалог је настављен. Направљен је напредак, попут договора о признању диплома и о регистарским таблицама. Да ли је то довољно, то ће зависити од земаља чланица, ми то не можемо да превидимо", рекао је Мартинс.

Амбасадори Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Србији Мери Ворлик и Мајкл Девенпорт, такође, поздравили су напредак који је постигнут у разговорима Београда и Приштине и указали на потребу уклањања барикада на северу Косова.

Девенпорт је рекао да ће то бити важан фактор приликом одлучивања о додељивању статуса кандидата Србији наредне седмице.

"Моја влада подржава проширење Уније на све земље Западног Балкана", рекао је Девенпорт и указао да ће наставак дијалога бити важан фактор приликом одлуке Савета Европске уније следеће седмице.

Амбасадорка Ворлик је поздравила вести из Брисела и рекла да се нада да ће у наредним данима бити постигнут још већи напредак и примењени већ постигнути договори.

Косовска влада саопштава да је "споразум о интегрисаном управљању границом" постигнут у складу са уставом Косова и са уговором из Лисабона.

Влада у Приштини тврди да се "споразум односи на сарадњу две државе, да је у складу са европским међудржавним управљањем границом" и да је његовим прихватањем Србија практично признала међудржавне границе са Косовом.

Оцене аналитичара

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт оценила је да постизање договора о интегрисаном управљању царином на северу Косова показује Европској унији да су и Београд и Приштина спремни да на европски начин решавају проблеме, а уједно отвара пут ка потпуном смиривању тензија на северу Косова.

Професор међународних односа Предраг Симић сматра да договор Београда и Приштине, иако постигнут у последњем тренутку, Србију приближава кандидатури, али да статус кандидата највише зависи од Немачке.

Бивши амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић, такође, сматра да договор између Београда и Приштине представља позитивну ствар за Србију и њен процес евроинтеграција, а да ће одлука о томе да ли ће Србија добити статус кандидата зависити од интерпретације онога што је постигнуто.

Политики аналитичар Душан Јањић каже да је Србија у "фото финишу" успела да испуни услове неопходне да јој земље чланице дају препоруку за статус кандидата, али оцењује да ће статус бити потврђен тек након уклањања барикада.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи