Читај ми!

Постигнут договор о прелазима

Београд и Приштина постигли договор о интегрисаном управљању административним прелазима, потврдио Борислав Стефановић оценивши да споразум не прејудицира статус Косова. Осма рунда дијалога је завршена, али ће консултације око регионалног представљања Приштине бити настављене видео-линком.

12.52 - Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић, у обраћању новинарима у Бриселу, потврдио да је постигнут договор о административним прелазима.

Делегације Београда и Приштине постигле су у Бриселу договор о интегрисаном управљању на административним прелазима, док ће се консултације о регионалном представљању Приштине на регионалним скуповима бити настављене путем видео линка. Посредник ЕУ Роберт Купер поздравио је договор Београда и Приштине.

Шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић је, после додатних консултација са представницима Европске уније, потврдио да је постигнут споразум. Стефановић је споразум назвао задовољавајућим, истичући да он не прејудицира статус Косова и не претвара административну границу у државну.

Политичке партије, дипломате и аналитичари различито оцењују резултат дијалога Београда и Приштине.

Борислав Стефановић је прецизирао да ће администативни прелази бити једниствени, да неће бити два прелаза него један и да ће на њима бити присутни органи Србије.

"На прелазима ће бити представници српске полиције, службеници Министарства финансија, Еулекс, косовска полиција и 'царински сведоци' са Косова који ће вршити функцију посматрања онога што се буде кретало преко административне линије", рекао је Стефановић.

Прелази Јариње и Брњак договором су издвојени у односу на остале, на којима ће, такође, бити примењивано заједничко управљање, рекао је Стефановић.

"У самом тексту споразума се каже да ће прелази Јариње и Брњак имати присуство Еулекса", који ће имати извршну функцију на та два прелаза, рекао је Стефановић. 

Шеф тима Београда рекао је да нема договора о фискалним приходима на прелазима и да је то питање остављено за каснију фазу дијалога.

Грађани који користе документа и регистарске таблице Републике Србије, према одредбама споразума, моћи ће несметано да путују, рекао је Борислав Стефановић.

Савет Европске уније још синоћ је саопштио да су Београд и Приштина, током осме рунде преговора, постигли споразум о интегрисаном управљању прелазима. "То значи да ће стране постепено успоставити заједничке, интегрисане, јединствене и безбедне пунктове на свим заједничким прелазима и да ће Еулекс бити присутан у складу са својим мандатом", прецизирано је у саопштењу.

Утицај на евроинтеграције

Шеф београдског тима Борислав Стефановић рекао је да споразум о административним прелазима на Косову показује да ће бити тешко да неко каже да Србија није зрела да учини нови корак ка чланству у Европској унији.

Стефановић је рекао да је преговарачки процес једини оквир за решавање тако тешких проблема као што су они на Косову, истакавши да би одржавање постојећег стања било јако лоше за националне интересе Србије.

Одговарајући на питање новинара да ли сматра да ће договор о прелазима утицати да Србији буде одобрен статус кандидата за чланство у ЕУ, Стефановић је рекао да ће споразум ојачати спољнополитичку позицију Београда.

"Споразумом о административним прелазима са Приштином и ЕУ биће ојачана спољнополитичка позиција Србије, па и изгледи за даљи напредак у европским интеграцијама", рекао је Стефановић.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи