Читај ми!

Решење у складу с националним интересом

Решење до којег се дошло у дијалогу Београда и Приштине усклађено је са српским националним интересом, поручио председник Тадић. Решење не подразумева елементе тзв. државности Косова, рекао Тадић, који очекује од Срба на северу Косова да подрже договор.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је решење до којег се дошло у дијалогу Београда и Приштине усклађено са српским националним интересом, да не подразумева елементе такозване државности Косова и додао да од Срба на северу Косова захтева да га подрже.

"Решење није идеално, али ја чврсто стојим иза њега", истакао је Тадић. "Постигли смо оно што је у овом тренутку било могуће постићи. Овим решењем ниједна страна неће бити у потпуности задовољна", рекао је председник Тадић новинарима у Берлину.

Борис Тадић је истакао да споразум разуме искључиво као споразум о административним прелазима, а никако као споразум о границама, и још једном поновио да Србија никада неће признати независност Косова.

Тадић је у прилог томе навео да у постигнутом решењу нема државних симбола такозване државе Косова, нема никаквих државних симбола, нема цариника који би обављали своју царинску дужност, већ би били само посматрачи.

"Обезбеђено је да Србија кроз службенике Министарства финансија има значајну улогу у контроли тог процеса на административним прелазима", нагласио је Тадић. Стога, како је рекао, очекује од Срба са севера Косова да подрже споразум и да не блокирају његову примену. "Верујем да хоће. Ја то тражим и захтевам од њих", рекао је председник Србије.

Тадић је нагласио да то не тражи само од грађана, већ пре свега од њихових лидера, који не смеју сада да се скривају иза грађана.

Тадић: Барикаде изгубиле смисао

На питање да ли и даље остаје при позиву Србима са севера да уклоне барикаде и Кфору да их не уклања насилним путем, Тадић је одговорио потврдно.

Председник Србије је одбацио критике којима је био изложен последњих дана - да је наводно променио мишљење по том питању - и поновио да је тај позив упутио на основу процене да су барикаде у околностима на терену, које су се мењале из дана у дан, изгубиле свој смисао.

"Протеклих дана је створена ситуација која је отежавала проналажење решења", рекао је Тадић. Председник Србије је још једном изразио жаљење што су повређени војници Кфора, али и бројни српски грађани.

"Решењем о административним прелазима Београд није успео да врати ситуацију на ону која је била пре унилатералне акције косовских снага, али је успео да је доведе на ситуацију која је много боља него што је била пре неколико дана", нагласио је председник Тадић.

На питање да ли споразум може да утиче на немачки став по питању кандидатуре Србије и да ли ће Србија сада добити статус кандидата, Тадић је одговорио да не жели да улази у прогнозе. "Не треба срљати када је о томе реч, али ако се то и не догоди, не треба никада од тога да одустанемо", рекао је Тадић.

"Ако се заустави процес проширења због економске кризе, онда ће ЕУ плаћати далеко већу цену у будућности у виду нестабилности Западног Балкана", рекао је Тадић и додао да ће 9. децембар бити велики испит зрелост европске политике.

ЕУ решење за Западни Балкан 

Председник Србије Борис Тадић претходно је у Берлину оценио да само европска интеграција као општи оквир може да реши све проблеме на Западном Балкану. Тадић је учествовао у дискусији на Међународној конференцији опозиционе Социјалдемократске партије Немачке (СДП).

На питање зашто Србија и друге земље Западног Балкана и даље желе да уђу у ЕУ, Тадић је, подсећајући на раније сукобе и ратове у региону, рекао да је ЕУ "пројекат мира, један од најбољих у људској историји".

Председник Србије је указао на то да од ширења ЕУ користи имају не само нове земље, већ и садашње чланице и показао је разумевање за читав низ изазова пред којима се налази ЕУ, али и подсетио да не сме да се изгуби смисао за, како се изразио, "ширу перспективу".

"Без европске перспективе на Западном Балкану нећемо моћи обичним људима да кажемо да ћемо имати просперитетно друштво, друштво без насиља", поручио је Тадић. "ЕУ није комплетна без Западног Балкана, Западног Балкана нема без Србије која је у његовом средишту", нагласио је председник Србије.

У дискусији са Тадићем учествовали су и бивши председник италијанске владе Масимо Д'Алема, председник румунских социјалдемократа Виктор Понта и председник Партије европских социјалиста, бивши бугарски премијер Сергеј Станишев.

Тадић ће се током боравка у Берлину састати са водећим политичарима СДП Немачке, као и низом европских социјалдемократских и социјалистичких политичара који су гости конгреса.

На међународној конференцији и конгресу СПД-а, поред делегата ове, најстарије немачке странке, учествује и око 400 гостију из читавог света, међу њима низ истакнутих политичара социјалдемократских и социјалистичких странака.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи