Читај ми!

Реаговања на изјаву Ангеле Меркел

Неопходно је успоставити поверење Срба и Кфора, поручује Ивица Дачић у Немачкој. Јеремић: Следе тешке одлуке за Европу. Косовски Срби нису криви ако Србија не добије статус кандидата, рекао Славиша Ристић. СПО и ЛДП траже промену курса.

Странке и аналитичари различито реагују на изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да нема претпоставки да Београд добије кандидатуру за Европску унију. Представници Владе сматрају да је неопходно политичко решење за Косово које ће бити компромис страна и које ће омогућити наставак европских интеграција.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је, између осталог, рекла да "Србија мора себе да криви због тога што је последњих дана допринела атмосфери, која је довела до тога да двојица немачких војника из састава Кфора буду рањени на северу Косова".

Заменик премијера Ивица Дачић, који је у посети Немачкој, рекао је да немачка јавност уопште "не разуме суштину проблема".

"Ја сам изразио жаљење због рањавања два немачка војника, што сматрам да оставља велики утисак у Немачкој, нарочито у јавности која не разуме суштину проблема и сматра да је то однос према немачким војницима уместо да се на неки начин пође од суштине проблема који постоји на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Дачић истиче да је неопходно успоставити поверење између Кфора и Срба.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић сматра да за европске лидере проширење ЕУ, у овом тренутку, није тема.

"Ми смо на прекретници где треба да буду донете тешке одлуке за читаву Европу, које ће можда утицати на начин на који ће она функционисати наредних деценија", рекао је Јеремић.

"Надам се да ће се наставити приступни процес за земље Балкана, но, нажалост, то се неће десити данас. Сигурно је, међутим, да је моја земља, Србија, посвећена миру и настављању напора на путу према Европској унији", рекао је Јеремић.

Марковић: Уклоните барикаде

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма позвао је председнике општина са севера Косова и Метохије да хитно одрже састанак и донесу одлуку о уклањању барикада "у складу са државном политиком и позивом председника Србије Бориса Тадића".

Марковић је оценио да ће највише штете од негативног става о кандидатури Србије у ЕУ имати управо Срби са Косова и Метохије, а "постоје такви наговештаји из једне немачке партије и од немачке канцеларке Ангеле Меркел".

Истовремно, председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да "косовски Срби нису криви ако Србија не добије статус кандидата, јер се само боре да и даље живе у држави Србији".

"Нико међу Србима на Косову и Метохији нема ништа против уласка Србије у ЕУ, али ако за то цена треба да буде наш нестанак са ових простора, ако морамо да изгубимо породице, земљу, куће, то не можемо да прихватимо" рекао је Ристић.

Драшковић апелује на Тадића

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић апеловао је на председника Србије Бориса Тадића да преузме државничку одговорност и одмах прихвати оно што се од Србије тражи да би стекла статус кандидата за чланство у Европској унији.

Драшковић је у писаној изјави навео да нико у ЕУ не тражи да Србија призна независност Косова, него да "прихвати стварност да 22 чланице ЕУ признају Косово за државу, интегрисано управљање на свим царинским прелазима између Србије и Косова, да гарантује слободу кретања и трговине преко тих прелаза, прихвати учешће Косова на међународним скуповима и да ускрати сваку и политичку и финансијску подршку екстремистима на северу Косова".

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је Србија, на крају мандата Владе, осуђена на "живо блато" пропале косовске политике и закаснеле изјаве председника Бориса Тадића и министара, које више личе на спасавање савести него на озбиљан преокрет.

Јовановић је поручио да је ЛДП у непрекидном контакту са министарствима спољних послова и политичарима у земљама Европске уније, укључујући и Немачку, али је тешко наћи аргументацију која би могла да убеди Европу да Србија добије статус кандидата.

"Сада више није у питању само кандидатура, јер наставак манипулисања косовском политиком може земљу увести у много веће унутрашње проблеме, упозорио је Јовановић и додао да ЛДП тражи расправу у парламенту.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић рекла је да је после негативног става Меркелове очигледно да Србија не може очекивати статус кандидата за чланство у ЕУ до краја ове године, али да се нада да став Савета ЕУ ипак неће бити "децидно 'не'".

Аналитичар Огњен Прибићевић каже да кандидатура Србије за чланство у ЕУ све мање зависи од разговора Београда и Приштине, а све више од дешавања на терену, посебно од ситуације на административним прелазима.

Префесор међународних односа Предраг Симић истиче да ће преговори између Београда и Приштине морати да се наставе, а да је тешко очекивати да они могу донети неку прекретницу у кратком временском року који је преостао до заседања Европског савета, 9. децембра.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи