Читај ми!

Још без договора о прелазима

Договор Београда и Приштине о прелазима није постигнут, рекао шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић, али је изразио спремност да се разговори наставе сутра.

Шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић рекао је да, и поред огромног напретка, Београд и Приштина вечерас нису постигли договор о административним прелазима, али је изразио спремност да се разговори наставе сутра.

"Потпуно је јасно истакнуто од стране наше делегације да договора нема", рекао је Стефановић за РТС. "Оно што је сигурно је да нас сутра очекују разговори и надамо се да ће сутрашњи дан бити успешан", истакао је шеф београдског преговарачког тима.

"Сваки договор по питању административних прелаза мораће да подразумева јасне и потпуно недвосмислене ставове који онемогућавају потврду било какве такозване државности Косова, истовремено пуну могућност кретања за наше грађане преко тих прелаза, као и регулисање осталих питања од виталног интереса за државу Србију и њене грађане", нагласио је Стефановић.

Борислав Стефановић је оценио да је саопштење Савета Европске уније "јасна рефлексија позиције Европске уније која је заиста охрабрена напретком по овом питању".

"И поред заиста великог напретка, мислим да оно што је Европска унија објавила вечерас представља потврђивање споразума у начелу око неких основних питања везано за административне прелазе. Али ни у ком случају не може да се говори о постизању договора или закључења разговора по питању административних прелаза", нагласио је Стефановић.

Стефановић је раније Танјугу рекао да су две стране значајно приближиле ставове, али је потребно, како је рекао, да се стави тачка на "и".

"Остало је да се дефинише питање гаранција везаних за таблице да би се омогућило грађанима на северу Косова да се слободно крећу у складу са Уставом Србије и резолуцијом 1244", прецизирао је Стефановић.

Савет Европске уније саопштио је вечерас да су Београд и Приштина током осме рунде преговора постигли споразум о интегрисаном управљању прелазима, на основу концепта који је развила ЕУ, пренео је Фонет.

"То значи да ће стране постепено успоставити заједничке, интегрисане, јединствене и безбедне пунктове на свим заједничким прелазима", прецизира се у саопштењу и додаје се да ће Еулекс бити присутан у складу са својим мандатом, пренео је Фонет.

"Концепт интегрисаног управљања прелазима ће се постепено спроводити, чим то буде практично могуће", наводи се у саопштењу. 

У саопштењу се наводи да су две стране водиле суштинску дискусију о питању ефикасне и инклузивне регионалне сарадње о чему је постигнут добар напредак, а на то питање ће се вратити на следећем састанку.

Разговори о телекомуникацијама и енергетици

Према саопштењу, стране су, такође, наставиле дисусије вођене на претходним састанцима, укључујући оне о питањима телекомуникација и енергије, а размотрен је и процес спровођења раније договореног.

"Очекује се да ће договор о слободи кретања бити потпуно спроведен почев од 26. децембра 2011. године, што ће имати за резултат да ће сви моћи слободно да путују", наводи Савет ЕУ.

У складу са договором о матичним књигама, стране ће почети да копирају документе почев од 5. децембра 2011. године. Како се истиче, о питањима која се разматрају контакти ће се наставити следећих дана.

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири тврди да је на данашњим разговорима са београдским тимом постигнут договор о прелазима.

"Након три дана маратонских разговора, коначно смо дошли до договора о интегрисаном управљању прелазима. Обе стране су се сагласиле да примене европски модел на свих шест прелаза", рекла је Тахири по окончању најновије рунде разговора, пренео је Танјуг.

Према њеним речима, тај модел предвиђа да ће прелази бити под јурисдиксијом обе стране, а све три стране (Београд, Приштина и међународна заједница) ускоро ће потписати протокол.

Тахири, такође, тврди да сутра неће бити наставка разговора. "Ми се сутра ујутро враћамо за Приштину", рекла је Тахири, преноси Танјуг.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи