Читај ми!

Србија не испуњава услове!

Србија у овом тренутку не испуњава услове за статус кандидата за ЕУ, каже немачка канцеларка Ангела Меркел и позива Владу Србије на промену курса. Јелко Кацин се нада промени немачког става до самита у Бриселу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је данас да Србија у овом тренутку не испуњава услове за статус кандидата за ЕУ и позвала Владу Србије на промену курса.

У саопштењу немачке владе пред предстојећи Самит Европске уније у петак, 9. децембра, наводи се да Меркелова сматра да Србија не испуњава услове за статус кандидата за приступање Европској унији.

Како преноси Дојче веле, немачка канцеларка је недавне сукобе на северу Косова назвала неприхватљивим и подсетила да добра сарадња са суседима, такође, спада у критеријуме за проширење ЕУ.

Ангела Меркел данас је у Бундестагу рекла да сукоби између војника НАТО-а и Срба код административне линије са Косовом показују да Србија још није спремна да постане кандидат за чланицу ЕУ.

"Пут Србије у ЕУ може водити једино кроз нормализацију односа са Косовом," рекла је Меркелова у обраћању немачком парламенту.

Веома ми је жао што Србија до сада није испунила очекивања, навела је Меркелова и додала да због тога не постоје услови да јој се додели статус кандидата.

Насупрот немачком ставу, посланици Европског парламента надлежни за односе са земљама Западног Балкана, позвали су чланице Уније да подрже препоруке Европске комисије о интеграцијама региона, укључујући Србију.

На изјаву Ангеле Меркел реаговали су и представници странака и Срба са Косова.

Истовремено, министар спољних послова Италије Ђулијо Терци рекао је да Италија активно ради на томе да на наредном састанку Савета Европе буде задржан јасан позитиван став о додељивању Србији статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Терци је оценио да је смер политике председника Бориса Тадића "поуздан и прецизан", да Србији пружа кредибилитет и да тренутна влада "заслужује охрабрење".

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је раније да ће министри спољних послова земаља Европске уније највероватније 5. децембра одлучити о статусу кандидата Србије.

Првобитно је било предвиђено да та одлука буде донесена 9. децембра, на самиту шефова држава или влада чланица ЕУ, али је дневни ред тог састанка пренатрпан због финансијске и институционалне кризе земаља еврозоне. 

Број коментара 278

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи