Читај ми!

Подршка Западном Балкану

Европосланици позивају Унију да земљама Западног Балкана пошаље јасну и снажну поруку која је у складу са њиховим очекивањима. То значи отварање преговора о чланству у ЕУ, давање статуса кандидата или отварање дијалога о визама.

Посланици Европског парламента, надлежни за односе са земљама Западног Балкана, позвали су чланице Уније да подрже препоруке Европске комисије о приближавању ЕУ земаља тог региона, укључујући Србију.

Изјаву су потписали специјални известиоци Европског парламента за Србију, Хрватску, Македонију, Босну и Херцеговину и Црну Гору, чланови делегација Европске уније у тим земљама и других тела.

У тексту се наводи да "не би било мудро замрзнути процес ширења ЕУ пошто буде потписан споразум са Хрватском, јер би то подрило кредибилтет ЕУ и могло би да угрози стабилност југоисточне Европе".

Уверени да препоруке Европске комисије за Македонију, Црну Гору, Србију и Косово "оправдавају даље институционалне кораке", европосланици позивају ЕУ да "земљама Западног Балкана пошаље јасну и снажну поруку која је у складу са њиховим очекивањима".

"То значи отварање преговора о њиховом чланству у ЕУ, давање статуса кандидата или отварање дијалога о визама", пише у изјави.

Европосланици позивају земље ЕУ "да не занемаре препоруке Европске комисије" и да "не жртвују будући просперитет и стабилност Западног Балкана у име кратковидих националних страховања".

На крају изјаве посланици Европског парламента подсећају да је Европска комисија у Стратегији ширења ЕУ за 2011/2012. годину "препоручила потписивање Приступног споразума са Хрватском, почињање преговора са Црном Гором и Бившом југословенском републиком Македонијом, давање статуса кандидата Србији, почетак дијалога о визама с Косовом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи