Читај ми!

Жив печен – Павле Ћосић: Предложио сам да паризер буде реч године

О духоклонућу али и другим новим речима које се бирају на конкурсима и такмичењима, о томе ко организује те конкурсе и такмичења и зашто, о туђицама као аждајама које по сваку цену ваља убити, говорио је гост подкаста „Жив печен”, лингвиста, писац и издавач Павле Ћосић.

Друштвене мреже усталасале су се претходних дана када су медији објавили да је духоклонуће (замена за депресију) реч која је победила на такмичењу сајта Мала библиотека из Лондона.

Споменуте су још неке од запаженијих нових речи које су учествовале на такмичењу: прохујак, смућак, безтебност, ласноломна...

Лингвиста Павле Ћосић каже да о духоклонућу као замени за депресију мисли све најгоре, поготово што ми синоним за ту реч већ имамо!

Говорио је и о сличном конкурсу који је покренула Сандра Хам из хрватског часописа Језик пре више од двадесет година.

На питање коме смета депресија у вокабулару, каже да му је „жао што професор Иван Клајн није жив, био је изразито против тога да за грцизме и латинизме тражимо замене”. А да ли и Словенци имају проблем са туђицама?

Открио је зашто не подржава конкурс сајта Мала библиотека из Лондона, али и да постоји још један, „веома озбиљан конкурс” за избор нових речи, али и речи године. Предложио је да паризер буде реч године.

А шта мисли о глаголу запратити, младалачком говору, непроменљивом придеву екстра као замени за супер... 

петак, 01. децембар 2023.
22° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке