Еволуција универзума доведена у питање

Модел еволуције универзума, због новооткривених галаксија које су врло густе и компактне, доведен у питање, сматрају научници. Истраживачи су закључили да галаксије могу да расту по величини и да не "упијају" толико звезда, као што се до сада мислило.

Галаксије које се налазе више од 10 милијарди светлосних година од планете Земље, врло су густе и компактне, због чега доводе у питање модел еволуције универзума, саопштили су научници у најновијој студији.

До сада се веровало да су највеће галаксије рођене фузијом мањих звезда или апсорпцијом мањих галаксија, пише у студији објављеној у најновијем број научног часописа "Нејчер".

Та теорија је сада доведена у питање због открића једне галаксије веома густе и масивне, а за коју се сматра да је предак највећих галаксија овалног облика.

Најновије откриће је изненадило астрономе, јер сада постоји могућност разматрања да су галаксије могле да расту по величини и да не "упијају" толико звезда, као што се до сада мислило.

Аутори студије, три научника из Aмрике и Холандије, посматрали су током 29 сати нову галаксију названу 1255-0, помоћу спектограма "Гнирс", који је сличан телескопу са инфрацрвеним зрацима.

Помоћу светлосног спектра на апарату, научници су успели да израчунају да је галаксија удаљена од Земље 10,7 милијарди светлосних година, односно да је светлост коју емитује та галаксија настала док је универзум био стар три милијарде година.

Упркос слабом емитовању светлости, научници су успели да измере просечну брзину ротације звезда око центра галаксије. Та брзина је изузетно велика, што доводи до закључка да је та галаксија гушћа од наше галаксије "Млечни пут", иако је шест пута мања.

Као и код осталих, еволуција овалних галаксија се спроводи уз одређена правила, која тек треба да буду откривена, навели су научници, који предвиђају да ће у будућности бити откривено на стотине нових галаксија, као што је 1255-0.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару