Из отпадне, вода за пиће

Технологија коришћења микроба није новина, али је у Израелу доведена до савршенства. Пластично саће обогаћено микроорганизмима у стању је да од отпадне, произведе воду која је потпуно употребљива за пиће.

Као држава са 60 одсто пустиње, Израел је одувек имао проблем са недостатком воде. Израелски институт за науку представио је достигнућима у очувању и максималном искоришћавању воде.

Постројење код Јерусалима скупља отпадну воду у велике базене одакле се вода филтрира специфичним методом.

Једноставном технологијом уз коришћења микроорганизама уклањањају се штетне материје а, пречишћена вода се посебним цевима спроводи у системе за наводњавање.

Захваљујући томе Израел има и до четири жетве годишње, а свакодневно се комад по комад пустиње претвара у обрадиве њиве.

Технологија коришћења микроорганизама није новина, али су је у Израелу довели до савршенства. Пластично саће обогаћено микробима у стању је да од отпадне, произведе воду која је потпуно употребљива за пиће.

Прерада морске воде

Велика фабрика за прераду морске воде у Аскелону нуди јефтина решења за приморске земље које имају проблем са недостатком питке воде. Помоћу посебних филтера, со се одваја од воде у потпуности, а затим враћа у море или користи за исхрану.

Вођа пројекта, инжењер Елад Олден каже да се ради о психолошким препрекама, које су у Израелу мање јер се том водом залива воће и поврће. Олден је рекао да се та вода по завршеном процесу може користити за пиће.

Генерални директор фабрике Анмон Леви рекао је да десалинација једно од главних решења за недостатак воде.

Након што је прошла кроз разне процесе обраде и хиљаде метара цеви, ова вода је коначно спремна за пиће. Има укус устајале београдске воде, али је употребљива за пиће.

Велики сајам, који ће се одржати у Израелу у новембру, показаће колико далеко наука може да напредује када аларм природе зазвони.

Стручњаци предвиђају да ће у наредних 50 година недостатак воде условити пораст цене воде на светском нивоу, велике миграције као и пораст смртности у сиромашним и средњеразвијеним земљама.

Свакодневно, око три милијарде људи нема довољно пијаће воде. Уједињене нације регистровале су око 300 потенцијалних жаришта, где би управо због воде могли да избију ратови.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару