Кина велики загађивач

Три највеће термеолектрене у Кини већи загађивачи атмосфере него цела Велика Британија, наоди се у извештају кинеског оргранка "Гринписа". Иако је у последње три године затворила три централе једнаке енергетском потенцијалу Аустралије, Кина је уз САД највећи глобални загађивач.

Највеће три термоелектране у Кини, које су у државном власништву, испустиле су 2008. године у атмосферу више гасова који утичу на промену климе него цела Велика Британија, пише у данас објављеном извештају кинеског одељка међународне организације "Гринпис".

Извештај указује на велику зависност од угља, која угрожава напоре Кине да се зауставе климатске промене.

Скоро 60 одсто енергије у тој земљи производи десет највећих термоелектрана, које су у 2008. потрошиле петину кинеског угља и емитовале око 1,44 милијарде тона угљен-диоксида који доприноси глобалном загревању, пише у извештају.

Кинеска Агенција за заштиту животне средине већ је последњих година упозорила највеће електране због "озбиљног нарушавања" мера заштите околине.

Емисија гасова по становнику у Кини још увек далеко заостаје за развијеним земљама, али је она у целости већ претекла САД и постала највећи емитер гасова са ефектом стаклене баште.

"Кинеске термоелектране нису само највећи потрошачи угља, већ и највећи емитери угљен-диоксида", пише у извештају.

"Гринпис" инсистира да власти електранама уведу порез на енергију и еколошки порез на угаљ, и да се удео енергије добијене из обновљивих извора повећа на 30 одсто до 2020.

У последње три и по године затворене су неефикасне електране које су производиле енергију једнаку укупном енергетском потенцијалу Аустралије, стоји у извештају кинеског "Гринписа".

Кина и САД, земље испуштају 40 одсто укупне количине гасова који угрожавају климу, траже начин за сарадњу у сузбијању те појаве и припремају се за конференцију УН у Копенхагену крајем године.

Сматра се да повећана емисија гасова, нарочито угљен-диоксида, као последица индустријализације, доводи до загревања планете и промене климе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару