"Ивермектин" ефикасан против онкоцеркозе

Третирањем већег броја оболелих од онкоцеркозе може се обуздати ширење обољења које погађа 37 милиона особа. Иако "ивермектин" не уништава одрасле јединке паразита, спречава се ширење заразе и ублажавају упални процеси код оболелих.

Антипаразитик "ивермектин" може да буде ефикасан у заустављању зараза паразитским очним обољењем - онкоцеркозом, показали су резултати истраживања објављеног у часопису "Занемарене тропске болести".

Научници из Сенегала, Малија и Буркине Фасо спровели су истраживање, чије је финансирање обезбедила фондација "Бил и Мелинда Гејтс", у три области у Малију и Сенегалу, у којима хара та болест.

Од онкоцеркозе је тренутно оболело више од 37 милиона људи, пре свега у руралним афричким областима.

Онкоцеркоза, позната и као "речно слепило", доводи до поремећаја на кожи и очима и трећи је узрочник слепила у свету.

Изазива је ваљкасти црв onchocerca volvulus којег најчешће уједом преносе мушице, а у организму човека, али и других сисара може опстати и до 15 година.

Оnchocerca volvulus се распореди и размножава у организму домаћина, међутим, када јединка умре имуни систем реагује бурно што изазива јак свраб и пецкање, а неретко и оштећење околног ткива што може довести до слепила уколико је у питању ткиво ока.

Једном дозом "ивермектина" уништавају се ларве у првом стадијуму развића код заражених и спречава ширење заразе током више месеци.

Како би се обезбедио најбољи учинак терапије, требало би највећи део становништва изложеног обољењу третирати у исто време.

Терапија се код заражених особа може понављати на 12 месеци и иако се леком не уништавају одрасле јединке паразита, спречава се њихово размножавање.

Око 99 одсто случајева онкоцеркозе регистровано је у Африци. Према проценама стручњака, готово 300.000 особа трајно је изгубило вид од последица обољења.

У 30 држава Африке, Јемену и изолованим регионима Јужне Америке проглашена је епидемија онкоцеркозе.

Туристи који посећују државе у којима је обољење регистровано нису у опасности од обољевања јер да би се болест развила неопходно је да особа буде изложена учесталим уједима инсеката током дужег периода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару