Водоничне ћелије уместо нафте

Производња аутомобила на погон водоничних ћелија, у којима се сједињавају водоник из резервоара и кисеоник из ваздуха стварајући електричну енергију, могла би да ослободи САД зависности од увоза нафте.

Масовна производња аутомобила са погоном на водоничне ћелије ослободила би САД зависности од увоза нафте, преноси "Глас Америке". И бивши амерички председник Џорџ Буш предлагао је овај алтернативни извор енергије.

У такозваним водоничним ћелијама сједињавају се водоник из резервоара и кисеоник из ваздуха, стварајући електричну енергију која покреће електромотор.

Чиста вода је једини производ ове реакције. У делу јужне Калифорније таква возила су већ у употреби, па их на локалним телевизијским каналима и рекламирају.

Директор Технолошке лабораторије за енергију водоника на Универзитету државе Мичиген Ливи Томпсон истиче да је крајњи циљ да се водоник добија из воде коришћењем обновљивих извора струје, као што су ветар, сунце и хидроелектране.

Међутим, Томпсон тврди да ће, иако је ова метода скупа, постати јефтиније како се буду ширили алтернативни извори струје.

Само за краћа путовања

Директор америчког Секретаријата за енергију и добитник Нобелове награде за физику Стивен Чу каже да возила на водоник могу да се добију, али да није препоручљиво полазити са њима на дужи пут, јер за сада постоје само две пумпе на којима резервоар може да се напуни водоником.

"Таква инфраструктура требало би да буде разграната као инфраструктура за бензин и дизел, што не може да се догоди преко ноћи", истиче Чу.

Чу би желео да укине све државне фондове за истраживање погона на водоник јер, како каже, у тој области има превише крупних проблема. Поред недостатка инфраструктуре, водоничне ћелије су скупе.

За сада најјефтинији метод за производњу водоника ослобађа велике количине штетних гасова. Још један проблем представља складиштење водоника који је веома запаљив.

Секретаријат за енергију се није сасвим одрекао истраживања са водоничним ћелијама. Чу каже да би такве ћелије могле да се користе у мање распрострањеним возилима, као што су виљушкари у складиштима.

Иако администрација америчког председника Барака Обаме жели да смањи средства за истраживање и развој тих ћелија, последњу реч има Конгрес, који за сада, жели да се истраживања наставе.

На другој страни, произвођачи аутомобила наглашавају да неодлучност федералних установа не ремети њихове планове. Неколико компанија каже да ће за 6 до 8 година почети да продају аутомобиле са погоном на водоник, а да ће затим препустити тржишту да одлучи судбину те врсте погона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару