Донатори матичних ћелија спас за живот

Рендал Бернам излечио акутну мелоидну леукемију захваљујући одговарајућим матичним ћелијама своје сестре. Оболели од леукемије могу да поправе своје изгледе да преживе, ако им се пресаде матичне ћелије, кажу истраживачи.

Хематолози тврде да оболели од леукемије могу значајно да поправе своје изгледе да
преживе, ако им се пресаде матичне ћелије. Истраживачи кажу да би употреба матичних ћелија могла да доведе до нових метода лечења.

Две недеље Рендал Бернам је мислио да има грип. Заправо, био је то један од подтипова смртоносне леукемије. Уз помоћ адекватних матичних ћелија своје сестре Бернам је успео да излечи ову болест.

"Када ми је постављена дијагноза, био сам толико болестан да заправо нисам у потпуности ни схватао шта се догађа. После су ми рекли да ме је од фаталног исхода делило свега неколико дана" , сећа се Бернам.

Бернаму је постављена дијагноза акутне мелоидне леукемије, канцера крви и коштане сржи, који се шири тако брзо да уколико пацијент не прими терапију, остаје му свега неколико месеци живота. Хемотерапија се користи како би се код пацијента изазвало повлачење болести.

"Другим речима, коштана срж и крв су враћени на пређашње нормално стање", изјавио је Гласу Америке доктор Џон Корет из Института за рак у Бостону и додао да хемотерапија не убије све ћелије рака.

Код неких пацијената, рак се врати после лечења. Корет наводи да једноставан тест хромозома показује да ли пацијент има знатне, осредње или мале шансе да му се врати акутна леукемија.

Рендал Бернам је нашао одговарајуцег даваоца

За оне који имају повољну прогнозу, сама хемотерапија може бити довољна. Међутим, за пацијенте са слабим изгледима, хемотерапија комбинована са трансплантацијом донираних матичних ћелија обично је стандардни третман.

"Ипак, не постоји потпуна сагласност међу лекарима око тога како третирати средњу групу пацијената која има 50 одсто шанси за опоравак", указује доктор Корет.

Доктор Корет и други истраживачи анализирали су податке из двадесетак истраживања. Они су приметили да су здраве матичне ћелије од одговарајућег даваоца помогле да се повећа број преживелих пацијената, који су имали средњи степен ризика.

"Имам сестру, која ми је савршено одговарала као давалац. Затим, имам и брата и другу сестру са ситним одступањима па су доктори одлучили да за трансплантацију узму сестру која је савршено одговарала, тако да ми је она прва дала матичне ћелије", нагласио је Бернам.

Бернамова болест је у повлачењу већ две године пошто је добио трансплантацију. Доктор Корет каже да студија може јасно да укаже на начин третирања пацијената са средњим степеном ризика. Постоје ризици који се повезују са процедуром трансплантације.

Бернам је ипак опрезан пошто је подложнији инфекцијама и другим нежељеним пратиоцима лечења. Али доктор Корет закључује да добре стране лечења односе превагу над ризицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару