Алкохол у борби против деменције

Два алкохолна пића дневно могу да помогну у спречавању деменције код старијих људи, показују истраживања. С друге стране, код старијих особа које већ имају неко когнитивно оштећење, алкохол не пружа никакву корист, већ пре може да нашкоди.

Једно до два алкохолна пића дневно могу да помогну да се спречи деменција код старијих људи, показала је америчка студија обављена на Универзитету Вејк форест, у савезној држави Северна Каролина.

Амерички стручњаци, чији је рад презентиран на Међународној конференцији о Алћајмеровој болести, одржаној у Бечу, су утврдили да су у когнитивном смислу нормалне особе, старости од 75 и више година, које умерено пију, у шестогодишњем периоду изложене 40 одсто мањем ризику од развоја деменције од вршњака који не пију, пренео је Ројтерс.

С друге стране, код старијих особа које већ имају неко когнитивно оштећење, алкохол не пружа никакву корист, већ пре може да нашкоди.

Вођа истраживања Кејси Синк наглашава да је њен тим задовољан тиме што је установио да већ утврђена благодет умереног конзумирања алкохола у средњим годинама важи и за старије доба.

Она напомиње да њихова студија није прва која се бави односом конзумирања алкохола и ризика од деменције, али је највећа и најдужа икад обављена у САД, а њени учесаници били су старији него у већини претходних истраживања овог питања.

Код особа с деменцијом алкохол погоршава стање

У студији је учествовало 3.069 одраслих особа, које су категорисане у групе оних који не пију, који мало пију (једно до седам пића недељно), који умерено пију (осам до 14 пића) или који доста пију (14 и више алкохолних пића недељно).

На почетку студије 2.587 особа је било нормалног когнитивног здравља, док су 482 имале мања когнитивна оштећења. Што се конзумирања алкохола тиче, 40 одсто је спадало у оне који никад не пију или мало пију, док је по око 10 одсто спадало у групе умерених или знатних конзумената алкохола.

Током трајања студије, међу испитаницима се развило преко 500 случајева деменције, при чему се показало да су од ње били најбоље заштићени умерени конзументи алкохола.

С друге стране, код особа које су имале благи когнитивни поремећај на почетку истраживања, знатно конзумирање алкохола је готово удвостручавало ризик од развоја деменције.

Др Синк и њен тим наглашавају да њихови налази сугеришу да когнитивно здрави људи, који умерено пију, не морају да мењају своје навике у погледу алкохола у старијим годинама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару