Аполо 11 полетео пре 40 година

Четири деценије навршило се од првог свемирског лета током којег је човек ступио на површину Месеца. Летови у свемир још нису рутина, иако су многи то предвиђали још за последње године 20. века.

Пре четрдесет година, 16. јула 1969. године у 13 часова и 32 минута из центра "Кенеди" на Флориди, свемирски брод Аполо 11 кренуо је пут Месеца.

 

Нил Армстронг и Баз Олдрин, први су људи који су се спустили на површину Месеца.

У директном телевизијском преносу, који је на Земљи гледало више од 600 милиона људи, 20. јула, шест и по сати после слетања, Армстронг је започео њихову двоипочасовну шетњу реченицом: "Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство".

Иако су у научном смислу домети Апола 11 били релативно скромни, то је био догађај века. Након неколико неуспешних покушаја, Земљани су стигли на Месец.

Срећници који су тих дана имали телевизијске апарате угостили су многе, да би заједно пратили овај спектакл.

У Флориди је тог дана био и ваздухопловни инжењер Миливој Југин. Према његовим речима, у тренутку када је почело одбројавање "ни мува се није чула".

"Нисмо били свесни где се налазимо", сећа се Југин.

Карта за Месец

Након лансирања Југин је сео у авион за Београд, одакле је четири дана касније за Телевизију Београд уживо коментарисао шетњу по Месецу. Тих дана, предвиђало се да ће крајем двадесетог века летови у свемир бити рутински.

Миливоје Југин тврди да у то никада није веровао, иако је своју карту за лет до Месеца добио још крајем шездесетих.

"Рутинска ствар то неће бити још 100 година јер то толико кошта, да то може евентуално једна земља на планети, можда се издвоји од других земаља у корист свог напретка, али да троши неко толико за лет за уживање тешко", рекао је Југин.

Истраживања свемира су отишла много даље од чувене шетње, иако и данас има техничких проблема. Америчка свемирска агенција НАСА ноћас је, тек из шестог покушаја лансирала шатл "Ендевор" са седмочланом посадом.

Шатл који је убрзо достигао орбиту на висини од 354 километра изнад Земље, у петак треба да се споји са Међународном космичком станицом.

У понедељак у 18.20 на првом програму, на дан када је Нил Армстронг учинио први корак из Апола 11, РТС емитује специјалну емисију о том првом људском успешном походу на Месец.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару