Лекови смртоноснији од ватреног оружја

Смрт певача Мајкла Џексона треба да "пробуди нацију" по питању злоупотребе лекова, саопштио Амерички одсек за контролу лекова. Људи све више умиру од прекомерне дозе лекова, чак више него од повреда из ватреног оружја, упозорава начелник Одсека.

Амерички одсек за контролу лекова саопштио је да смрт певача Мајкла Џексона треба да "пробуди нацију" по питању злоупотребе лекова.

Начелник тог одељења Џил Керликовске изјавио је да у САД људи све више умиру од прекомерне дозе лекова, чак више него од повреда из ватреног оружја.

Керликовске је за америчку телевизијску мрежу Си-Би-Ес рекао да би родитељи требало да пријаве проблем злоупотребе лекова.

Није желео да прича о околностима смрти Џексона, који је изненада преминуо 25. јуна у 51. години, јер је званична истрага о његовој смрти још у току.

Керликовске је нагласио да Џексонова смрт треба да скрене пажњу јавности о употреби јаких лекова, "који помажу и могу да спасу живот једино ако се користе на одговарајући начин".

Ако резултат аутопсије потврде сумње, Џексон ће постати још једна од многих жртава прекомерног узимања лекова. Власти у Америци настоје да сузбију ту појаву, од које највише страдају тинејџери и млађи одрасли људи.

Многе звезде биле су жртве седатива, стимуланса и лекова против болова. Међутим, проблем је веома распрострањен и међу обичним становништвом, каже стручњак Националног института за спречавање злоупотребе лекова Вилсон Комптон.

Проблем је, кажу стручњаци, почео да добија размере епидемије.

Доктор Џорџ Колоднер каже да се и лекари морају позвати на одговорност.

"Проблем је што не постоји тест компетенције за лекаре који преписују те лекове. Довољно је да плате таксу и добијају лиценцу за преписивање лекова", каже Колоднер.

Колоднер, који води једну клинику за одвикавање од лекова, каже да би лекари требало да полажу тест пре него што почну да преписују опасне лекове, као што су "перкоцет" и "викодин", добијени од опијума. А постоји и лакше решење.

"Баците све преостале лекове на рецепт из свог орманчета", каже Комптон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару