Компјутери више "приличе" мушкарцима

Због стереотипа да област информационих и комуникационих технологија више приличи мушкарцима, припаднице лепшег пола се ређе одлучују да се баве овим пословима.

Жене у Европи ретко се одлучују да праве каријеру у области информационих и комуникационих технологија зато што сматрају да та занимања боље "приличе" мушкарцима, показало је данас објављено истраживање.

За сада је само једна од пет компјутерских научника у Европи жена, а то представља проблем зато што су информационе технологије један од сектора од стратешког значаја и зато што се процењује да ће у ЕУ до 2010. године Европи недостајати 70.000 стручњака из те области.

Како се наводи у истраживању које је спровела мрежа министарстава образовања Скулнет у Пољској, Француској, Холандији, Италији и Великој Британији, девојке током средњег школовања имају исте способности за информационе технологије као и младићи и у том сектору уживају.

Интересовање девојака за студије из области информационих технологија опада за 50 одсто након средње школе, приликом одлучивања о упису на студије.

Наводи се да на одлуку жена да не граде каријере у области нових технологија утичу стереотипи, односно уврежен став да то више "приличи" мушкарцима.

Такав став деле девојке и родитељи, познате личности и учитељи на које се оне угледају.

Више од 50 одсто студената је под утицајем тих "модела понашања" у Пољској, Италији и Француској, док је у Холандији тај проценат нижи.

У истраживању које је наручио произвођач мрежне опреме Циско наводи се да је неопходна сарадња приватног и јавног сектора да би се јавности пружила права слика сектора информационих и комуникационих технологија и да би се жене охрабриле да искористе таленат и граде каријеру у том сектору.

Истраживањем су обухваћени ученици 14 средњих школа и њихови родитељи и ученици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару