Тројке за пет година сустигну вршњаке

Пратећи 126 малишана, израелски научници закључили да тројке до друге године заостају за вршњацима у когнитивним способностима. Тај јаз у развоју премости се до пете године живота а у неким случајевима потребна је и помоћ стручњака.

До пете године већина тројки се изједначава са вршњацима у менталном и емоционалном развоју, једино заостају они чија је тежина при рођењу била за преко 15 одсто мања у односу на тежину најкрупнијег од три новорођенчета, поручују израелски стручњаци са универзитета Бир-Илан.

Пратећи од рођења до пете године 126 малишана, међу којима је било и јединаца и близанаца и тројки, израелски тим на челу са др Рут Фелдман закључио je да тројке до друге године заостају за вршњацима у когнитивним способностима, преноси Ројтерс.

До пете године међутим, највише представника тројки премости јаз у коефицијенту интелигенције и друштвеном развоју који је претходно постојао између њих и њихових вршњака који су рођени сами или као близанци.

Потребан додатни труд родитеља

Једини изузетак су они чији је раст у материци био нарочито ограничен. У петој години таква деца још увек заостају у развоју како за браћом и/или сестрама с којима су заједно рођени, тако и за другим вршњацима. Они су према интелектуалним способностима, емотивном и социјалном развоју на доњем крају нормалног распона.

Примера ради, вербални коефицијент интелигенције те деце у петој години у просеку износи 95 одсто, што улази у нормалан распон али отежава њихово школовање у стандардним школама.

Међу праћеним тројкама изразито заостајење у развоју на рођењу код једног од деце уочено је у чак 65 одсто случајева.

Родитељи би требало да посвете посебну пажњу таквој деци, а додатни труд који уложе даваће резултате већ од првих месеци живота, наглашава др Фелдман.

У неким случајевима биће потребна и помоћ стручњака да се код такве деце регулишу емоције и култивишу друштвене способности или да се побољша њихова способност пажње или концентрације.

Израелски стручњаци наглашавају да су потребне додатне студије да би се утврдило да ли тај развојни јаз опстаје и у каснијем детињству и адолесценцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару