Нови стандарди у безбедности хране

Усвојени нови прописи којима се пооштравају критеријуми у сузбијању бактерија, канцерогених, као и других штетних састојака у прехрамбеним производима, потврдила СЗО.

Међународна комисија за стандарде безбедности хране усвојила је нове мере за сузбијање бактерија, канцерогених састојака и других опасних материја у прехрамбеним производима, наводи се у саопштењу Светске здравствене организације.

Комисија за прописе у храни (Codex Alimentarius Commission), чији је члан и Србија, усвојила је параметре за микробиолошко тестирање и надзор бактерије листерија (listerija monocitegenes) у намирницима које се не кувају пре јела.

Постављена је највиша дозвљена количина листерије за поједине врсте хране, док у производима који не изискују кување неће бити дозвољена ни најмања количина те бактерије.

Комисија је усвојила и критеријуме за сузбијање салмонеле и других бактерија у формулама у праху за бебе од шест месеци и старију децу.

Усвојене су и прве смернице за смањење уноса полицикличних ароматичних угљоводоника, који настају спаљивањем горива приликом сушења и димљења хране у индустрији и у домаћинствима.

Полициклични ароматични угљоводоници могу бити канцерогени, а будући да настају и у индустрији и у домаћинствима Комисија је најавила да ће смернице послужити и као основа за програме образовања потрошача.

Комисија је усвојила мере за смањење акриламида, а упутство ће користити светским владама и локалним властима, као и произвођачима и другим актерима да спрече настанак акриламида током производње.

Акриламид настаје током пржења и печења хране богате угљеним хидратима, попут помфрита, чипсева, бисквита, различитих врста хлеба и кафе.

Како се наводи, стручњаци сматрају да акриламид може бити канцероген.

Представник Организације за храну и пољопривреду при Уједињеним нацијама (ФАО) Езедин Бутриф истакао је да 99 одсто светског становништва живи у земљама које се управљају прописима Комисије за за стандарде безбедности хране.

Комисија је покренула и нове пројекте, међу којима је и план да се установи највиши ниво меламина у храни намењеној људима, али и храни за животиње.

Како се наводи у саопштењу, током претходних година забележени су случајеви високог садржаја меламина који је илегално додаван у храну за људе и животиње што је изазивало обољења и смртне случајеве.

Састанак је трајао седам дана и на њему су учествовали представници 153 земаље.

Комисија за стандарде безбедности хране основана је 1963. године са задатком да развија међународне стандарде за прехрамбене производе које штите здравље потрошача и омогућавају фер трговину храном.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару