Рачунар предвиђа нестанак сисара

Направљен компјутерски модел који предвиђа трендове изумирања угрожених сисара, саопштили истраживачи у области очувања животињских врста. У опасности четвртина сисара, упозоравају научници.

Ана Дејвидсон, међународни истраживач у области очувања животињских врста и неколико других научника који се баве тим питањима, развили су компјутерски модел за пројектовање трендова изумирања угрожених сисара, преноси Глас америке.

Међународни савез за конзервацију природе наглашава да се на земљи одвија шесто по реду масовно изумирање, којим је обухваћена приближно једна четвртина свих врста сисара.

И пантери су се нашли на списку угрожених врста. Дејвидсон тврди да опасност по сисаре проистиче из неколико чинилаца, као што су климатске промене, уништавање шума и илегалан лов.

Утицај људи на Земљу је огроман. У овом тренутку људске активности одвијају се на 83 одсто површине планете. То значи да су милиони животињских врста, са којима човек дели планету, под утицајем и трпе због људских активности.

Списак обухвата више од 1.100 угрожених животиња, од којих су неке сврстане у категорију "критично угрожених", као што је иберијски пух. Мачка риболовац из југоисточне Азије, сматра се угроженом врстом због губитка природних станишта.

Модел компјутера дизајниран је тако да покаже које ће врсте сисара бити угрожене у будућности, узимајући у обзир неколико еколошких фактора, као што је укупна површина земље на којој се крећу, прецизирала је Ана Дејвидсон.

"Узимамо у обзир да ли нека животиња живи на земљи, на дрвећу, у океану или другде. Такође уносимо величину група, што је мера друштвености појединих врста. Користимо историјске податке који нам показују колико брзо се неке животиње размножавају и томе слично," нагласила је  Дејвидсон.

Крупније животиње су угроженије од мањих јер се често надмећу са другим месождерима за простор и храну, па не рађају много младунаца. Дејвидсон сматра да компјутерски модел представља покушај да се помогне конзерваторима да прецизно усмеравају своје ресурсе.

"Наша средства су веома ограничена, па је веома важно да будемо у стању да имамо ове смернице и подешавамо своја настојања," закључује Ана Дејвидсон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару