Инсекти као спасиоци

Група стручњака са Института за ентомологију Агенције за биолошка истраживање Аустралије почела истраживања о лековитим својствима инсеката. Идентификовали молекуле од којих се могу добити антибиотици и средства за "напад" на ћелије рака.

Најновији савет лекара и ентомолога: размислите два пута пре него што спљескате инсекта који вам се спустио на руку или вам се пење уз ногу.

Његова "хемија", кажу лекари, може бити спасоносна у лечењу озбиљних болести.

Група стручњака са Института за ентомологију Агенције за биолошка истраживање Аустралије чији рад финансира влада, почела је истраживања о лековитим својствима до сада готово игнорисаних природних извора - инсеката.

Научници годинама настоје да из 250.000 биљних врста, које је тако штедро људима поклонила природа, извуку за човека и животиње неопходне лекове, али било је премало трагање за протеинима, ензимима и молекулима које производи близу четири милиона врста инсеката с којима делимо благодети наше планете.

Стручњаци аустралијске компаније "Ентокосм" почели су, први у свету, истраживање корисности хемијског састава инсеката у борби против припадника њихове врсте отпорних на постојеће инсектициде, али и болести у човека.

"Традиционална кинеска медицина вековима користи инсекте у борби против разних болести, али је тек најновији технолошки напредак омогућио да се из сићушних инсеката добијају лекови", изјавио је вођа тима стручњака Стивен Троуел.

"Аустралија је идеална локација за ова истраживања, јер најмање 10 одсто од свих врста инсеката на Земљи обитава у Аустралији, а највећи број их живи само на нашем континенту", нагласио је Троуел.

Такође је подсетио да су стручњаци почели истраживање пре пет година и сакупили више од 1.000 врста инсеката на источној обали Аустралије.

Лековити термити 

Екстрахујући хемијски састав инсеката, они су идентификовали неке молекуле од којих се могу добити антибиотици и средства за "напад" на ћелије рака.

Један од њих је термит, заправо "катедрала од блата", коју ови вредни мрави граде као своје станиште и који у унутрашњости Аустралије могу достићи висину од осам метара.

Троуел је изјавио да су научници, уверени да ове "катедрале" од осушенг блата могу бити прави "расадник" бактерија и гљива, проверили хемијски састав термита како би открили како они спречавају развој микроорганизама у њиховој "грађевини". Открили су три нова, до сада непозната, антибактеријска серума.

"Серуми нису снажни колико смо се надали, али настављамо истраживање једног серума који би могао представљати награду за наше напоре", рекао је Троуел.

Он је опрезно најавио да би могла бити реч о новом препарату за борбу против бактеријских и гљивичних обољења, сада отпорних на постојеће лекове, а њихов следећи циљ је "напад" на карцином.

С тим у вези, подсећа се на савете традиционалне кинеске медицине која препоручује "пржење" извесних врста инсеката и њихово узимање да би се "убиле" ћелије рака.

"Истини за вољу, од клиничког испитивања дејства лекова из 'сокова' инсеката на пацијенте дели нас најмање пет година, а да се лекови појаве на тржишту потребно је наредних десет година", закључио је Троуел

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару