Како помоћи депресивним тинејџерима

Депресија у тинејџерским годинама утиче на учење, на однос с пријатељима, повећање опасности од самоубиства и пораст проблема са дрогом и алкохолом. Депресивни тинејџери понекад прибегавају криминалу, упозоравају психолози.

Депресија је чест ментални поремећај који карактеришу туга и помањкање енергије. Она је водећи узрок инвалидитета у свету. Депресија годишње изазива 850.000 самоубистава у свету.

Депресија може да има емоционално обогаљујући утицај на тинејџере. "Може да утиче на учење, на однос с  пријатељима, на повећање опасности од самоубиства и пораст проблема са дрогом и алкохолом", упозорава психолог Џуди Гарбер.

Џуди Гарбер је докторирала психолошке науке и управо је на научном скупу у Њујорку приказала резултате истраживања депресије међу тинејџерима. Проучавала је тинејџере због тога што одрасли који пате од депресије често тврде да су проблеми почели у младости.

"Хтела бих да елиминишем срамоту која је повезана са тим,  јер се ради о уобичајеном и излечивом поремећају који се, уверена сам, може предупредити", каже професорка Гарбер.

Обавила је истраживање на више од три стотине тинејџера који већ имају искуство са депресијом. Половина испитаника је била у контролној групи, друга половина је била подвргнута редовној групној терапији која обухвата испитивање депресије и учи како она може да се савлада - решавањем проблема који су је изазвали.

"Усредсредили смо се на њихов начин размишљања о стварима, нарочито на то како излазе на крај са стресом, посебно у стресним ситуацијама. Да ли окривљују себе, да ли мисле да ће ствари бити увек ужасне? Да ли мисле да је све то њихова грешка? Утичемо на њих да реално процењују последице догађаја, последице сопствених акција и, потом, шта могу да ураде у вези са тим", објашњава Џуди Гарбер.

Кад је истраживање завршено, међу испитаницима из превентивне групе било је 11 одсто мање случајева депресије у поређењу са контролном групом. Докторка Гарбер указује да спречавање депресије има широке социјалне импликације.

Депресивни тинејџери понекад прибегавају криминалу. Предупређивање депресије штеди драгоцене комуналне изворе. Истраживачи су такође установили да је вероватноћа да ће тинејџери бити депресивни много већа ако им родитељи пате од депресије.

Родитељска депресија је толико јак фактор да је, како је истакла,  спречила спровођење програма помоћи тинејџерима.

Истраживачи кажу да њихови налази имају потенцијал да побољшају живот многих тинејџера и умање губитак продуктивности када почну да раде.

Резултати истраживања објављени су у Часопису америчког медицинског удружења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару