Социјални узроци епидемија

Ратови, сиромаштво и политика представљају немедицинске факторе која у великој мери могу допринети ширењу заразних болести у свету.

На ширење заразних болести у свету утичу ратови, сиромаштво и политика, закључак је "Међународне службе за становништво", која ради на побољшању здравља у земљама у развоју. "Сиромаштво и болест су повезани.

Особе са мало новца не могу да бирају где ће да живе. Може се догодити да морају да живе у срединама које су подложније инфекцијама.

С обзиром на то да се често разбољевају, њихов имуни систем је у тој мери разорен да су много подложније новим инфекцијама. Сиромаштво значи немогућност одупирања инфекцијама", каже Стјуарт Паркинсон, стручњак у овој служби.

Према речима доктора Џоксела Гарсије, заменика директора "Панамеричке здравствене организације", у сиромашним областима здравствена заштита је често неуспешна.

"Ако немате примарну негу, болничаре и лекаре, инфраструктуру за стварање система који се односе на здравство, онда не можете ни да се одржите. И ратови доприносе ширењу болести, јер често стварају велики број избеглица", каже доктор Гарсија.

Стјуарт Паркинсон оцењује да "вероватно није случајност што је велика епидемија шпанске грознице, на завршетку Првог светског рата, 1918. године била повезана са кретањем трупа у Европи и што је посебно погодила САД, јер је то било време америчког укључивања у рат, а кретање трупа напред - назад је створило велике могућности за заразу".

Број жртава епидемије, у којој је, према проценама, животе изгубило од 20 до 40 милиона људи, био је већи него број погинулих у рату.

Подривање напора

Пораст проституције и броја силовања стални је пратилац ратова. То је протеклих година утицало и на брзо ширење сиде у многим афричким земљама.

"Многе државе које трпе због сиде, на пример, не желе јавно да саопште да је вирус ХИВ ту, јер стрепе да би то могло да утиче на туризам, а тиме и на национални доходак. Према томе, има много фактора који негативно утичу на јавно здравље, који имају политичке, а не здравствене импликације. Ако не признате да постоји болест, ви је не сузбијате. А ако је не сузбијате, она се шири", упозорава Паркинсон.

Напоре да се болест сузбије понекад подривају и локална политика и корупција.

"Глобална фондација за борбу против сиде, туберкулозе и маларије", коју је формирала "Група 8", недавно је суспендовала финансијску помоћ Уганди. То је учињено када су се појавилии докази да је владина агенција злоупотребила новац од помоћи.

Стручњаци упозоравају да би свет могао да се суочи са смртоносном епидемијом неког грипа, сличну оној 1918. године. Уколико до тога дође, агенције за јавно здравље ће морати да се ухвате у коштац не само са медицинским питањима, већ и са опасношћу од сиромаштва, рата и политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару