Милиони избеглица због климатских промена

Климатске промене ће у наредном периоду натерати десетине, а можда и стотине милиона људи угрожених подизањем нивоа мора и сушом, да напусте домове.

Према извештају, који су заједнички сачинили Универзитет Уједињених нација, хуманитарна организација ЦАРЕ и амерички универзитет Колумбија, предвиђа се да ће климатске промене које се очекују у наредним деценијама изазвати масовне миграције становништва.

У извештају се наглашава да је неопходно издвојити значајна средства да би се мигрантима помогло да избегну све разорније природне катастрофе, које би могле да угрозе и политичку стабилност у многим земљама света.

"Миграција услед климатских промена има потенцијал да постане феномен без преседана - како по броју људи које ће обухватити, тако и по територији коју ће захватити", наводи се у студији, у којој се оцењује да ће "у деценијама које долазе, климатске промене мотивисати или натерати милионе људи да напусте домове у потрази за одрживим животом и сигурношћу".

У извештају се наводи да је наука о климатским променана сувише млада да би могла да предвиди тачан број "климатских миграната", али Међународна организација за миграцију процењује да је могуће да их до 2050. буде 200 милиона.

Као посебно угрожена подручја у студији су наведене острвске земље, попут Малдива, сушне области Сахела и Мексика и региони речних делти у Бангладешу, Вијетнаму и Египту.

"У густо насељеним делтама Ганга, Меконга и Нила подизање нивоа мора од једног метра могло би да угрози 23,5 милиона људи и да смањи површину обрадивог земљишта за најмање 1,5 милиона хектара", процењује се у извештају.

Ројтерс подсећа да су научници израчунали да би ниво светских мора могао да се повећа за метар већ у току овог века.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару