Србија ће настојати да задржи научнике

Влада ће учинити све да да млади, талентовани научници своју каријеру реализују у домовини, истакао министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић у разговору са студентом Мирком Ђорђевићем, који је награђен на Фестивалу науке у Челтнему.

Министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић је, у Влади Србије, са победником међународног такмичења "Лабораторија славних", студентом Мирком Ђорђевићем разговарао о стварању услова да би даровити млади научници своју каријеру могли да наставе у домовини.

"Он је имао знање, шарм и хумор и показао да је наука забавна ствар", рекао је Ђелић и додао да је Ђорђевић својим наступом на такмичењу у Челтнему, у Великој Британији, приказао Дарвинову теорију еволуције како је нико до сада није приказао.

Ђелић је напоменуо да ће Влада радити на томе да млади који се баве науком на озбиљан начин и на међународном нивоу и, притом, умеју да је прикажу на прави начин јавности, ипак остану у својој земљи.

Министар Ђелић је подсетио да ће у понедељак бити одржан састанак са председником Европске инвестиционе банке како би се уговорио зајам од 150 милиона евра за инфраструктуру у домену науке.

Интегрални део тог пројекта је оснивање Центра за популаризацију науке и технологије у Србији, у чијем раду би учествовали млади и успешни научници, као што је Ђорђевић, и за то ће бити намењено 10 милиона евра.

Ђорђевић, који је апсолвент Биолошког факултета у Београду је новинарима рекао да му признање које је добио веома много значи и да би желео да настави да се науком бави у Србији, иако би могао да настави усавршавање на Оксфорду или Кембриџу.

Мирко Ђорђевић је напоменуо да је својом презентацијом на такмичењу "Лабораторија славних", на тему сексуалне селекције, покушао да објасни да је еволуција веома битна "јер показује да смо јединствени и непоновљиви и да сви имамо заједничко порекло, што је велика хуманистичка порука".

Након састанка са Ђелићем, Ђорђевићу је честитао и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Фестивал науке у Челтнему, у оквиру којег се одржава такмичење "Лабораторија славних" одржава се девету годину за редом с циљем да подржи младе научнике узраста од 18 до 35 година да покрену машту код публике и заинтересују младе за природне науке.

Ђорђевић се на такмичење у Великој Британији пласирао после победе у националном финалу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару