У Јапану до 2050. половина "зелених" возила

Према плану јапанског министарства екологије, до половине овог века у тој земљи требало би да 50 одсто аутомобила буде еколошки чисто. Једна америчка компанија на путу да направи "зелени" ауто који би могао да, без пуњења, пређе 450 километара, уз брзину од 200 километара на час.

Министарство за екологију Јапана направило је план на основу кога би у тој земљи до 2050. године више од половине аутомобила требало да буду еколошки чиста возила, објављено је у Токију.

Дугорочни план владе предвиђа да се до половине века преполови емисија штетних гасова у атмосферу, тако да би до тог периода око 54 одсто свих аутомобила у земљи "излазећег сунца" могло да се уброји у категорију еколошки чистих.

Експерти сматрају да ће само напори владе да у наредне четири деценије драстично повећа број "зелених" аутомобила у Јапану бити недовољни, па стога препоручују да се у ту акцију активније укључе и домаћи произвођачи возила.

Своје планове за радикалну промену у домаћој производњи возила, јапанско министарство екологије сачинило је на основу помних анализа, у којима су учествовали произвођачи аутомобила, нафтне и гасне компаније, али и универзитетски стручњаци.

Већ до краја наредне деценије јапански ауто-гиганти "Тојота", "Хонда", "Мазда" и други требало би, према плану јапанске владе, да тржишту понуде 17 модела електроаутомобила и најмање 38 нових врста возила са хибридним моторима.

"Тојота" и "Хонда" су и сада светски лидери у изради хибридних аутомобила, а у трку за производњу електромобила, који се сматра "возилом будућности", укључиле су се активно и друге светске аутоиндустрије, укључујући и две америчке компаније - "Џенерал моторс" и "Крајслер" - које су затражиле судску заштиту од поверилаца.

Једна мања америчка аутомобилска компанија са седиштем у Калифорнији, саопштила је да је на путу да успешно направи пројекат електроаутомобила који би могао, на основу усавршених литијум-јонских батерија, да пређе, без додатног пуњења, око 450 киломатара и да, при том, развије максималну брзину од приближно 200 километара на час.

Руководиоци развојних сектора у "Тојоти" и "Хонди" сматрају да ће тржиште хибридних и електроаутомобила постати доминатно у свету пре краја наредне деценије, с тим што ће главну добит од такве промене имати они произвођачи који се буду најбрже уклопили у такав тржишни тренд.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару