Мамути ходали Србијом

На подручју Србије живео "јужни" али и "степски" мамут. Након испитивања, конзервације и рестаурације, новооткривени мамут биће изложен у Виминацијуму.

Осим скелета "јужног" мамута, најстарије и веома ретке врсте мамута који је пронађен у Археолошком парку Виминацијум код Костолца, који је стар око милион година, на подручју Србије и раније су проналажени остаци ове, али других врста.

Шеф геолошког сектора Природњачког музеја у Београду Зоран Марковић, који учествује у истраживањима ове ретке врсте која је пронађена код Костолца, рекао је у изјави за Танјуг да су и пре 13 година у глинокопу фабрике "Тоза Марковић", на дубини од 21 метар пронађени фосилни остаци степског мамута, стари око пола милиона година.

Марковић је навео да том скелету недостају поједини делови, а да је права реткост да се остаци мамута, који је у уторак пронађен у околини Виминацијума нађу сасвим очувани.

И раније врсте које су проналажене на подручју Србије налажене су углавном око великих река, истакао је Марковић.

Директор Археолошког парка Виминацијум Миомир Кораћ објаснио је да је овај примерак, иначе ретке врсте мамута, пронађен у песку, на дубини од 27 метара, приликом радова на површинском копну Дрмно.

Након случајног открића остатака мамута, радови су одмах заустављени како би скелет био откопан.

Пре милион година кренули из Африке

Према речима Кораћа, након испитивања и урађене конзервације и рестаурације, скелет ће бити постављен у Виминацијуму.

"Осим ствари које красе римски период имаћемо још један диван примерак ове историјске животиње које су живеле на нашим просторима", рекао је Кораћ и подсетио да је та врста једна од најстаријих, па према томе има и велику вредност.

Скелет мамута дугачак је пет метара и тежак 10 тона, навео је Кораћ додајући да је мамут, вероватно, потомак тропских, такозваних "јужних мамута" који су пре више од милион година из северне Африке стигли у Европу.

Кораћ је истакао да су се од јужног мамута развиле две врсте - степски и колумбијски мамут.

"Скелет је добро очуван и није дошло до већих оштећења, а тренутно се обавља његово истраживање", рекао је Кораћ истакавши да је реткост је да се тако очуван мамут нађе у речном и шљунковитом насипу.

Скелет исте врсте мамута изложен је пре више година у посебној просторији у Природњачком музеју у Паризу и тамо заузима посебно место.

Мамут је једна од неколико изумрлих врста чији су остаци пронађени на свим континентима осим Аустралије и јужне Америке, а већина врста била је величине данашњег слона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару