Шокантне слике одбијају пушаче од цигарете

Паковања цигарета требало би "украсити" призорима жутих зуба, тумора грла и крварења мозга, да би се пушачи упозорили на здравствене ризике, препорука је СЗО.

Светска здравствена организација (СЗО) упутила је препоруку да на амбалажи цигарета буду слике жутих зуба, тумора грла и крварења мозгакако би пушачи били свеснији штете коју наносе свом здрављу.

Више од 20 земаља, међу којима су Британија, Иран, Перу и Малезија, већ користе визуелна упозорења на паковањима дуванских производа, потврдио је званичник СЗО Даглас Бечер, уочи Светског дана без дувана који се обележава 31. маја.

Истичући да многи доводе у питање потребу за таквим сликама, Бечер је нагласио да се јасно показало да "гађење, страх, туга или брига" које оне изазивају делују на људе да оставе дуван.

СЗО од свих својих службеника захтева да не пуше или да пристану да покушају да оставе цигарете.

Организација се дуже од две деценије бори против пушења и моћних дуванских компанија, које настоје да привуку нове муштерије.

Бечер истиче да се произвођачи цигарета противе и визуелним упозорењима на паковању дуванских производа јер их доживљавају као претњу свом профиту.

Дуван је водећи светски узрочник смрти коју је могуће спречити.

Од последица пушења, према подацима СЗО, сваке године у свету умре више од пет милиона људи.

Око 80 одсто пушача живи у земљама у развоју, у којима је последњих година дошло до знатног пораста бројности пушача, као и раста маркетинга и производње дуванских продуката.

СЗО се залаже и за забрану рекламирања дувана и против спонзорства дуванских компанија, за забрану пушења на јавним местима и високо опорезивање дуванских продуката.

Роб Канингем из Канадског удружења за рак напомиње да је све учесталија употреба торбица и табакера за цигарете у ствари добар знак јер показује да су пушачи толико свесни опасности дувана за здравље да се не усуђују ни да гледају застрашујућа упозорења на оригиналном паковању.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару