Краткотрајан губитак памћења због менопаузе

Жене на почетку менопаузе пате од губитка памћења, али то стање је само привремено. Губитак памћења узрокује мањи степен женских хормона, а такво стање наступа одмах након почетка менопаузе.

Опсежно истраживање показало је да жене на почетку менопаузе пате од губитка памћења.

Добра вест је да је реч о привременом стању које је карактеристично за сам почетак менопаузе, а побољшање долази већ у следећим фазама овог осетљивог животног раздобља за жене.

Жене у менопаузи пате од губитка памћења, а умањена им је и способност за учење, но реч је о краткотрајној појави, показало је истраживање.

Досад највеће истраживање показало је да су жене у менопаузи имале пуно лошије тестове памћења од жена које су већ прошле менопаузу, али и оних које још нису прошле кроз то животно раздобље.

Стручњаци су закључили да губитак памћења узрокује мањи степен женских хормона, а такво стање наступа одмах након почетка менопаузе.
Научници верују да ће ово откриће помоћи многим женама јер су установили да је ипак реч о привременом стању.

"Шездесет посто жена је изјавило да на почетку менопаузе има проблема с памћењем. За све њих добра вест је та да губитак памћења није трајна појава, а након неког времена враћа им се и способност за учење нових ствари", изјавио је др Гејл Гридејл с калифорнијског универзитета.

Током четири године, истраживачи су проучавали више од две хиљаде жена страости од 40. до 60. године.

Све оне су имале барем једну менструацију у три месеца пре почетка истраживања. Истраживачи су тестирали њихову говорну и радну меморију, а мерено је и колико им треба времена за процесуирање информација.

Резултати тестирања код чак 70 посто жена на почетку менопаузе били су веома лоши. Побољшање је примећено већ након те почетне фазе, а најбољи резултати су забележени након завршетка менопаузе.

Истраживање је показало и да узимање хормона естрогена и прогестерона пре почетка менопаузе помаже бољем памћењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару