Вируси оштећују крвне судове

Обична инфекција може резултирати високим крвним притиском и стезањем артерија, што су водећи узрочници болести срца, бубрега и инфаркта.

Нова истраживана показују да обична инфекција може резултирати високим крвним притиском и стезањем артерија, што су водећи узрочници болести срца, бубрега и инфаркта.

До периода од 40 година већина људи носи у себи вирус ЦМВ - цитомегаловирус, који је обично неактиван.

Тај је вирус члан породице херпеса и шири се путем телесних течности, а симптоми се углавном појављују само код особа ослабљеног имунитета, најчешће код особа с трансплантатима.

Но према резултатима истраживања тај вирус подиже крвни притисак и укрућује артерије код 30 посто инфицираних особа, а да тога нисмо ни свесни.

Нова сазнања указују на то да једноставни антивирусни лекови могу спречити кардиоваскуларне болести код хиљаде људи и на тај начин спасити бројне животе.

У неким случајевима хипертензија и каридоваксуларне болести могу се лечити антивирусним лековима или инјекцијама.

Научници верују да сада знају разлог због којег вирус оштећује крвне судове.

Када ЦМВ инфицира ћелије које се налазе у зидовима крвних судова, тада долази до мале, али хроничне упале.

С годинама та упала може узроковати стезање артерија, што доводи до повећаног крвног притиска и већег ризика од срчаног удара.

Но ЦМВ не узрокује упалу или стезање артерија код свакога. Заправо, бројни су случајеви када заражени тим вирусом не показују знакове упала у артеријама.

Најчешће је разлог тај што сватко од нас другачије реагује на упале, што због прехране, што због животног стила или стања имунолошког система.

Подложније упалама су свакако особе с хроничним упалним болестима попут мултипле склерозе или алергија, а управо би они, у случају да се покаже да су заражени ЦМВ-ом, требали примати антивирусне лијекове.

Осим тога, у таквим случајевима препоручује се здравија прехрана, базирана на пуно свјежег воћа, поврћа и рибе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару