Светски офталмолози у Београду

Најпознатија светска имена у области офталмологије из земље и иностранства окупила су се у Београду. Највеће интересовање привукао је чувени доктор Линдон да Круз из Лондона, творац бионичког, односно вештачког ока.

Стручњаци из области офталмологије имали су прилику да на Симпозијуму у Београду чују предавање доктора Линдона да Круза, најзаслужнијег што је пре годину дана у Лондону петоро пацијената, а у свету више од 35 особа, пристало да им се експериментално угради бионичко око.

То је револуционарно откриће, захваљујући коме би потпуно слепи људи могли поново да виде.

"Бионичко око је већ реалност за многе од оперисаних пацијената. Они су добро и стабилно, оно је реалност и за офталмологе у многим центрима света. На жалост или радост, то је још пројекат који ће ускоро показати да ли је довољно добар за све пацијенте", рекао је Др Линдон да Круз.

На специјалним наочарима је камера, која снима слику и шаље је до пријемника у оку, сигнал потом из пријемника иде до импланта у мрежњачи, активира се очни нерв, који шаље слику центру у мозгу. Да Круз, који је и водећи стручњак у трансплантацији матичних ћелија, објаснио је да се од њих и у области офталмологије много очекује. Добри резултати за сада су постигнути код животиња.

Коментаришући колико се код нас прате техничка достигнућа, професор доктор Мирослав Вукосављевић рекао је да у техничко-инструменталном смилсу постоји известан заостатак, а у интелектуалном смислу, не заостајемо.

"Конкретно, у трансплантацији стем ћелија у другим областима смо отишли много даље него у офталмологији, али искуство које су нам пренели сви предавачи је драгоцено",  рекао је Вукосављевић.

Симпозијум, који је окупио највећа светска имена, организован је у част професора Симе Павловића. Био је један од водећих очних хирурга, а његово дело утемељено је у историји офталмологије и изван наших граница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару