Биљка кава против анксиозности

Према резултатима студије аустралијских стручњака, биљка кава, из породице бибера, безбедно смањује анксиозност. Ипак, постоје извештаји о утицају препарата од каве на функцију јетре, због чега је забрањена њихова употреба у Европи и Канади.

Специфични облик биљног лека кава може безбедно да умањи симптоме анксиозности код неких људи, указала је нова аустралијска студија.

Кава је биљка из породице бибера, а може се наћи на острвима Јужног Пацифика, на којима се сушено корење те биљке користи за производњу једне врсте традиционалног пића, преноси Ројтерс.

На Западу је та биљка промовисана као средство против анксиозности, за побољшање сна и опуштање мишића, међутим, пошто су се појавили извештаји о оштећењу јетре код особа које су користиле препарате на бази каве, они су 2002. године забрањени у Европи и Канади, док је у САД Управа за храну и лекове (ФДА) упозорила потрошаче да буду опрезни у коришћењу производа на бази каве.

Аустралијски тим са Универзитета Квинсленда је проучио дејство и безбедност каве, користећи специфични водени екстракт ове биљке, доступан на тржишту Аустралије.

Њихов закључак је да је тај препарат каве, који се добија од ољуштеног ризома, безбеднији него неки алкохолни екстракти исте биљке, који се производе од делова који би могли да буду штетни.

Аустралијски тим на челу са Џеромом Салисом тестирао је препарат каве на 60 одраслих особа са симптомима хроничне анксиозности. Половина испитаника је добијала пилуле каве, а друга половина плацебо пилуле током недељу дана. Током друге недеље, група која је претходно била на плецебу добијала је каву и обратно.

Установљено је да су се симптоми анксиозности у принципу смањили код испитаника који су узимали пилуле каве, а код неких су смањени и симптоми депресије. Није било знакова штетности овог препарата за јетру нити неких других озбиљнијих нежељених дејстава.

Џером Сарис се залаже за додатна истраживања деловања и евентуалне токсичности те врсте препарата каве.

Осим тога, он особама које желе да користе тај препарат препоручује да претходно провере функције јетре и да каву користе под надзором лекара. Сарис такође саветује да се кава не меша са алкохолом нити са другим лековима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару