Паметнији од витамина Д

Конзумирање већих количина Д витамина може да побољша човекове умне способности. Организам производи витамин Д када је изложен сунчевој светлости, али непромишљено излагање сунцу, може да повећа ризик од рака коже, упозоравају стручњаци.

Британска студија, обављена на Манчестерском универзитету, показала је да конзумирање већих количина Д витамина може да побољша човекове умне способности.

Организам производи витамин Д када је изложен сунчевој светлости, а он се може наћи и у неким врстама хране, између осталог у масној риби.

Овај витамин помаже ћелијама да апсорбују калцијум, па је због тога важан за здравље костију, подсећа Ројтерс.

Неке новије студије су показале да овај витамин можда штити од рака, болести артерија и туберкулозе. Неке су указивале и на везу између витамина Д и менталних способности, али резултати досадашњих провера ове хипотезе били су колебљиви.

Тим из Манчестера, предвођен Дејвидом Лијем, упоредио је когнитивне способности више од 3.000 европских мушкараца, старости од 40 до 79 година, и утврдио да они са ниским садржајем витамина Д у крви постижу слабије резултате на тестовима менталне способности.

При том је британски тим узео у обзир и друге факторе који могу бити од утицаја на менталне способности, као што су образовни ниво испитаника, евентуална депресивност, ниво физичке активности и показатељи физичке способности.

Кад је дејство свих тих фактора изузето, остала је непобитна веза између нивоа витамина Д и когнитивних способности. Зашто је то тако, још се не може рећи, али претпоставља се да овај витамин подстиче хормоналну активност у организму или штити мождане неуроне.

Британски стручњаци подвлаче да људи не би требало да се због њихових налаза непромишљено излажу сунцу, јер то може да повећа ризик од рака коже.

Они који немају довољно витамнина Д у крви (а стручњаци подвлаче да је то изгледа знатан постотак опште популације), би могли да узимају овај витамин у синтетичком облику, као додатак исхрани, препоручују британски стручњаци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару