Дневно светло подстиче самоубиство?

Упркос веровању да самоубиству погодују касна јесен и рана зима, нова истраживања указују да области са константним дневним светлом могу бити фаталне за лабилне особе. Шведски научници спекулишу да је узрок те појаве нестабилност серотонина изазвана вишком светлости.

Сувише сунчеве светлости у областима као што је Гренланд, у којима бескрајни летњи дани често изазивају несаницу, изгледа може да подстакне на самоубиство, поручују шведски стручњаци са Института Каролинска.

Упркос веровању да самоубиству погодује касна јесен и рани зимски месеци због више мрачних сати, нови налази указују да и области са константним дневним светлом током лета могу да буду исто тако опасне за лабилније особе.

"Током дугих периода сталног светла од кључне је важности одржавати неки дневни ритам да би се довољно спавало и очувало ментално здравље", напомиње Карин Спаринг Бјоркстен са института у Стокхолму.

Према подацима Светске здравствене организације, 877.000 људи се убије годишње широм света, а на сваки смртни случај долази још 10 до 40 покушаја.

Вишак светлости узрокује нестабилност сератонина

Шведски тим је проучио сезонске варијације самоубистава на Гренланду од 1968. до 2002. године и установио да их се највише догађа током летњих месеци.

Тај сезонски ефекат је нарочито изражен на северу Гренланда, где сунце не залази између краја априла и краја августа.

У том периоду у тој области Гренланда догађа се чак 82 одсто самоубистава, а готово сва, односно 95 одсто, су тзв. "насилна" (убиство из пиштоља или пушке, вешање, скакање с висине и слично).

Најчешће се у то доба године убијају млади мушкарци.

Шведски научници спекулишу да је узрок те појаве нестабилност серотонина изазвана вишком светлости.

Серотонин је хемијско једињење које је у мозгу задужено за расположење.

Нестабилност серотонина може да изазове раст импулсивност која, у комбинацији с мањком сна, изгледа нагони неке људе на самоубиство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару