Буџетска криза у науци и технологији

Буџетска криза у науци и технологији може да се превазиђе ангажовањем приватног сектора и међународним финансијским средствима, каже министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић. Ребалансом буџета за науку и технолошки развој издвојено милијарду динара мање. Предвиђена израда студије о конкурентности Србије у односу на друге европске земље.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да ће због ребаланса буџета за 2009. годину за науку и технолошки развој бити издвојено око милијарду динара мање, док су у Војводини та средства умањена за око 200 милиона.

Министар за науку и технолошки развој, рекао је новинарима у Новом Саду да је веома важно ангажовати све расположиве ресурсе, приватни сектор и међународна финансијска средстава како би била превазиђена озбиљна буџетска криза у области науке и технологије.

"Од почетка године су у више наврата касниле плате наших научника, што је апсолутно недопустиво, јер је реч о најмобилнијим члановима нашег друштва, а они најталентованији могу најлакше и отићи из наше земље", рекао је Ђелић.

Студија о конкурентности Србије

Ђелић је потписао Уговор о реализацији пројекта "Европски индекс конкурентности Србије" са покрајинским секретаром за науку и технолошки развој Драгославом Петровићем који предвиђа израду студије о конкурентности Србије у односу на друге европске земље.

Према Ђелићевим речима, жеља потписника је да интензивирају напоре како би и у тешким буџетским временима наша наука и технологија наставиле да се развијају.

"Тај пројекат је оригиналан у смислу да се примењује европска методологија, која је први пут коришћена у Војводини, а сада ће бити примењена у целој Србији, што ће омогућити да се наша земља прикључи осталим земљама и регионима на нивоу Европске уније", рекао је Ђелић.

Ђелић је додао да ће пројекат бити интегрални део за израду националне стратегије у домену науке и технологије, који ће омогућити да се одреди неколико сектора где Србија може и мора да постане значајан фактор у свету.

Као пример је навео пољопривреду, енергетику, информационе техологије и медицину, јер је важно да се пажња и концентрација усмере у неколико домена у којима Србија може бити конкурентна, што је предуслов да буде релеватна и код међународних партнера и компанија.

Ноцилац пројекта је Факултет техничких наука (ФТН) у Новом Саду, а у његову реализацију су укључени и универзитети у Београду, Нишу, Крагујевцу, Косовској Митровици и Новом Пазару.

Секретар за науку и технолошки развој Драгослав Петровић рекао је да је истраживање о конкуретности Војводине, коју је сачинио ФТН, помогло покрајинској влади да направи Стратегију технолошког развоја и акционе планове, који су за резултат имали повратак 13 научних радника, отварање 44 погона високих технологија и запослење око 16.000 људи.

"У наредном периоду због економске кризе успориће се наше амбиције, али ћемо већ идуће недеље расписати конкурс за суфинансирање већ створених радних места вредан око милион евра, како бисмо сачували здраве и перпективне капацитете у Војводини", рекао је Петровић.

Декан ФТН-а Илија Ћосић рекао је да ће се приликом истраживања користити европски модел за израчунавање индекса конкурентности, јер Србија до сада, или није била присутна у међунардоним истраживањима или је њен индекс израчунаван према другачијем критеријуму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару