Потврда старости Босанских пирамида?

Фондација "Босанска пирамида Сунца" добила научну потврду да је узорак из Босанске долине пирамида "древни цементни бетон". Потврда стигла од оснивача француског "Института за полимере", проф. др Жозефа Давидовица, који је направио електронску микроскопску анализу узорка из долине код Високог.

Фондација "Босанска пирамида Сунца" саопштила je да је добила научну потврду да је узорак из Босанске долине пирамида "древни цементни бетон".

Потврда је стигла од оснивача француског "Института за полимере", проф. др Жозефа Давидовица, који је направио електронску микроскопску анализу узорка из долине код Високог.

Давидовиц је босанској фондацији поручио: "Након проведене анализе узорка, утврдио сам хемијски састав овог древног бетона. Основа је калцијум-потасијум геополимерни цемент".

Професор Давидовиц је експерт у науци за материјале и аутор преко 50 патената из те области. Објавио је десетак књига о градњи пирамида у Египту и носилац је француског ордена Заслуга за народ.

Оснивач Фондације Семир Османагић сусрео се са Давидовицем на међународној конференцији у Единбургу у октобру 2008. када му је предао узорак материјала из "Босанске долине пирамида".

Посебно је интересантна локација узорка коју је професор Давидовиц анализирао.

На захтев Фондације током 2008. тузланска фирма „Геопројект" је вршила геолошка сондажна бушења на каменом тумулусу у Вратници (општина Високо).

На тој локацији пре су откривени камени блокови с текстуром на површини идентични плочама на "Босанској пирамиди Месеца".

Приликом сондажног бушења утврђено је да се на дубини од 54 метра налази блок дебљине два метра испод којег је шупљина, односно могућа просторија висине 4 метра. Узорак овог блока је геолог на пројекту проф. др. Изет Кубат у свом извештају назвао "ситнозрним бетоном", а професор Давидовиц "геополимерним цементним бетоном".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару