Балканска математичка олимпијада

У Крагујевцу почела 26. балканска математичка олимпијаду, на којој учествују средњошколци из 11 земаља. Тиме што је домаћин петој олимпијади Србија потврђује лидерску позицију у региону на нивоу образовања, рекао Обрадовић.

Министар просвете Жарко Обрадовић отворио је у Крагујевцу 26. балканску математичку олимпијаду, на којој учествују средњошколци из 11 земаља и гости из осам европских држава.

"Ово је пета олимпијада на којој смо ми домаћини и тиме Србија потврђује лидерску позицију у региону на нивоу образовања", рекао је министар Обрадовић отварајући олимпијаду, која се први пут одржава у Првој крагујевачкој гимназији.

Наглашавајући да је Србија остварила запажене резултате на досадашњим такмичењима математичара и да је била у самом врху међу победницима, Обрадовић је рекао да образовне реформе које се спроводе у Србији имају за циљ да нашу земљу приближе савременим европским стандардима.

"У том смислу једна од најпотребнијих и најкориснијих друштвених инвестиција које ће нас најбрже приближити позитивном циљу јесте образовање", оценио је министар просвете.

Образовање као подстицај демократског и економског развоја

Обрадовић је нагласио да Србија треба да кроз образовање постане демократско институционално сређена и економски развијена држава, са одговарајућом инфраструктуром, компатибилном са стандардима ЕУ, са привредом заснованој на знању и богата образованим људима.

Организатори Балканске олимпијаде су Друштво математичара Србије, уз финансијску подршку Министарства просвете, градске управе Крагујевца, Завода за уџбенике Београд и Министарства науке.

На математичкој олимпијади учествују такмичари из Албаније, БиХ, Бугарске, Грчке, Кипра, Македоније, Молдавије, Румуније, Турске, Црне Горе и Србије, а као гости такмичари из Велике Британије, Италије, Француске, Казахстана, Таџикистана, Туркменистана, Азербејџана и Чешке.

"Свака од земаља представиће се екипом од шест такмичара и два руководиоца, тако да ће се такмичити око 200 учесника", изјавио је председник Друштва математичара Србије, проф. др Бранислав Поповић.

"Оваква научна манифестација уклапа се у стратегију коју град има када је реч о образовању и потврђује да Крагујевац има снаге да заузме лидерску позицију у Србији када је у питању политика образовања", оценио је члан градског већа за образовање Драгослав Милошевић.

Најбољи у такмичењу из математике, које ће трајати до 4. маја, биће награђени медаљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару