Смртоносни "тихи" срчани удари

Тихи срчани удари много су чешћи и смртоноснији него што се претпостављало, показују истраживања у којима је коришћен нови облик магнетне резонанце. Погађају 200.000 људи годишње само у САД.

Америчка истраживања, у којима је коришћен нови облик магнетне резонанце, показала су да су "тихи" срчани удари можда много чешћи и смртоноснији него што се претпостављало.

Неки стручњаци процењују да овакви, често безболни срчани удари, познати и под називом "непрепознати инфаркти миокарда" погађају 200.000 људи годишње само у САД.

Лекари могу да открију да ли је пацијент у скорије време преживео срчани удар према знацима на електрокардиограму и провером садржаја ензима у крви.

Срчани удари који су се одиграли нешто раније могу се открити утврђивањем "Ку(Q)-таласа" на електрокардиограму, који представљају маркер оштећеног ткива.

Међутим, немају сви "тихи" срчани удари за последицу појаву "Ку-таласа". Могу се открити уз помоћ специјалне кадиоваскуларне магнетне резонанце "одложеног појачавања".

Доктор Хан Кин са Универзитета Дјук у Северној Каролини и његов тим проучили су стање срца 185 пацијената, који су патили од болести коронарних артерија, али код којих није било регистрованих срчаних удара.

Применом нове технике, трагови ранијих срчаних удара установљени су код чак 35 одсто пацијената.

Осим тога, утврђено је да је ова врста "тихих" срчаних удара, која не оставља траг у виду "Ку-таласа", три пута чешћа од оних који остављају такав траг.

После две године праћења ове групе пацијената, установљено је да су они који су преживели "тихи" срчани удар, који није резултирао "Ку-таласима", били изложени 11 пута већем ризику од смрти из било којег узрока и 17 пута већем ризику од смрти због срчаних проблема него пацијенти код којих нису регистрована никаква оштећења срчаног ткива.

Ким наглашава да се данас људи који су преживели "тихи" срчани удар третирају исто као и други срчани болесници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару