Везе селена и артериосклерозе

Ниво селена у крви у директној је вези са појавом аретериосклерозе, закључак је научника из САД.

Концентрација селена у крви може да буде од утицаја на ризик оболевање од болести периферних артерија (ПАД), која представља и важан показатељ артеросклерозе у целом телу, закључили су стручњаци из Школе јавног здравља "Џонс Хопкинс" у Балтимору, САД.

ПАД настаје када се артерије у ногама сузе, односно буду закрчене масним наслагама, што умањује проток крви кроз доње екстремитете, изазивајући грчеве и проблеме у ходању, подсећа Ројтерс.

Овај поремећај само у САД погађа осам милиона људи, а може да доведе и до разних озбиљнијих здравствених проблема, па и до смртног исхода.

Неке раније студије већ су указале да већи садржај селена смањује ризик од срчаних болести.

Тим из Балтимора је истраживање евентуалне повезаности нивоа селена у крви и ПАД-а обавио на 2.062 мушкарца и жене, старости од 40 и више година.

Учесници истраживања подељени су у четири групе на основу концентрације селена у крви - од прве, у којој су били они са најмање, до четврте у којој су били испитаници са највише селена у крви.

Утврђено је да су испитаници из друге групе изложени 25 одсто мањем ризику да оболеле од ПАД-а у односу на оне из прве групе. Код припадника треће групе тај ризик је био мањи за 42 одсто, али код оних из четврте групе ризик од ПАД-а није био још више смањен, већ само за 33 одсто.

У ствари, ризик од ПАД-а се смањивао до одређеног нивоа селена у крви, да би код већих вредности селена поново почињао да расте.

Стручњаци из Балтимора зато истичу нужност додатних истраживања, како би се утврдио идеалан ниво селена у крви, којим би се највише смањио ризик од срчаних и још неких хроничних обољења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару