Тегобе због временских прилика

Стручњаци немају јединствен став о метеоропатама. Једна група научника тврди да због временских промена здравствене тегобе има чак и 85 одсто здравих људи, док други сматрају да су на временске прилике осетљиви само хронични болесници.

Свака нагла промена температуре код извесног броја људи доводи до промене расположења, али и симптома који указују на лоше физичко стање.

Иако метеоропатија не улази у званични део медицине, сматра се да трећина популације има симптоме, па чак и мала деца пате јер немају развијен терморегулациони систем.

Стручњаци се споре око тога ко је подложан здравственим тегобама услед промене временских прилика.

Велики број лекара сматра да на временске промене реагују искључиво хронични болесници којима се препоручује да се јаве лекару и да не узимају сами терапију јер то може бити веома опасно.

Друга група стручњака тврди да и до 85 одсто здравих особа може имати тегобе након нагле промене времена.

Докторка Нада Мацура из Градског завода за хитну медицинску помоћ је истакла да проблеми са којима се суочавају метеоропате још спадају у домен ненаучног.

"Да бисмо могли да кажемо да временске прилике имају утицаја, морали бисмо да имамо индивидуе, односно групе пацијената - потенцијалних пацијената, оних који су релативно здрави", навела је докторка Мацура.

На прелазу годишњих доба највише пате хронични болесници, сматрају медицински стручњаци.

У групу метеоропата који нејчешће реагују спадају болесници са кардиоваскуларним обољењима, астматичари и психички лабилне особе.

Зависно од природе болести они осећају главобољу, вртоглавицу, хипертензију, промене расположења.

"Прелазни периоди захтевају време адаптације организма на спољашње факторе", нагласила је докторка Радмила Шехић из Градског завода за хитну медицинску помоћ.

Понашањем, исхраном и боравком на отвореном због утицаја природног осветљења може се утицати на лакшу адаптацију организма, навела је докторка Шехић.

Овакво стање траје дан или два, док се организам не аклиматизује. Суштина је наћи начин и прилагодити се новопостојећим околностима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару