Пронађено јаје из Дарвинове колекције

Пронађено птичје јаје старо више од 150 година које је Чарлс Дарвин открио током петогодишње експедиције на путу око света. Птичје јаје помогло је великом научнику у стварању теорије еволуције.

Британски листови пишу о невероватном открићу у Зоолошком музеју Универзитета у Кембриџу где је приликом рутинског сортирања богате колекције птичјих јаја пронађено и једно одукупно 16 јаја која је Чарлс Дарвин прикупио тридесетих година 19. века током своје петогодишње ескпедиције и пута око света на броду "Бигл".

Поред тога, ово је и једино до сада пронађено јаје из ове важне колекције која је Дарвину послужила за стварање теорије еволуције, пише британски "Индепендент".

Јаје је пронашла волонтерка Лиц Ветон, која је помагала у изради великог каталога причијих јаја. Њен посао био је само да сортира, обележава и препакује птичија јаја, док није обратила пажњу на јаје са потписом великог научника.

Орнитолог Мајк Брук открио је све сумње када је донео бележницу Чарлса Дарвина у којој описано пронађено причије јаје.

Мало јаје тамно браон боје, на којем је још увек очуван Дарвинов потпис, припада обичној врсти тинамуа, птици која изгледом подсећа на дивљу кокошку, али су јој најближи сродници нојеви.

До Универзитета у Кембриџу је стигло као донација Алфреда Њутона, Дарвиновог пријатеља који је био професор зоологије на овом универзитету.

Њутон је у својој приватној бележници записао да је јаје тинамуа велики научник пронашао у Уругвају, али да га је ставио у премалену кутију, те да је оно због тога напукло.

Научници посебан значај придају томе што је ово, како га због боје називају, "ускршње" јаје пронађено у години када се слави 200 година од рођења Чарлса Дарвина, док се значај придаје и томе што је јасно утврђено да је оно оштећено пре 150 година због "неспретности" самог великог научника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару