Антарктик се убрзано топи

Глечери Антарктика топе се брже него што је предвиђено, упозоравају истраживачи. Топљење глечера и леда на половима, услед глобалног отопљавања, може подићи ниво светских мора и претворити приобаље и ниже делове копна многих земаља у мочваре, објашњавају научници.

Једна ледена плоча на Антарктику се, услед климатских промена, већ истопила, а друга нестаје, док се глечери топе брже него што је ико могао да предвиди, упозорили су амерички и британски истраживачи.

Истраживачи су саопштили да је ледена плоча Ворди, која се полако топила од шездесетих година прошлог века, потпуно нестала, док северни део плоче Ларсен више не постоји - више од 8.300 квадратних километара леда одвојило се од ње од 1986. године.

Кривац су климатске промене, закључује се у извештају америчке Геолошке управе и британске Управе за Антарктик.

"Стално и значајно повлачење глечера је знак за узбуну да се промене заиста дешавају... и ми морамо бити спремни", изјавила је глациолог Џејн Ферињо, која је предводила студију.

Ферињо је упозорила да је "Антарктик од посебног значаја, јер се у њему налази 91 одсто светских глечера по запремини, а промена у леденом покривачу представља озбиљан ризик".

У посебном извештају, објављеном у америчком "Часопису за геофизику", Национална управа за океане и атмосферу је известила да се и на Арктику лед топи много брже него што се очекивало, што су показале нове компјутерске анализе и мерења леда у последње време.

Ројтерс подсећа на упозорење Панела за климатске промене при Уједињеним нацијама да би топљење глечера и леда на половима, услед глобалног отопљавања, могло подићи ниво светских мора и поретворити приобаље и ниже делове копна многих земаља у мочваре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару