Уз чоколаду се боље рачуна

Конзумирање чоколаде побољшава способност мозга да решава математичке задатке, показује истраживање групе британских научника. Успешнији студенти који конзумирају велике количине чоколаде док спремају испите.

Истраживање групе британских научника показало је да конзумирање чоколаде видно побољшава способност мозга да решава математичке задатке.

Након испијања топлог какао напитка, обогаћеног великом количином састојака из чоколаде, флаванола, волонтери који су учествовали у истраживању, напамет су много лакше обављали разне математичке операције.

Волонтери су, такође, далеко мање осећали умор или исцрпљеност, закључак је истраживања чији су резултати представљени на годишњој конференцији Британског психолошког друштва у Брајтону, на југу Енглеске.

Професор Дејвид Кенеди, директор Центра за истраживање мозга и нутриционизам универзитета Нортумбрија у Њукаслу и коаутор студије, истиче да би чоколада могла да буде корисна у обављању изазовних менталних задатака.

Истраживање је показало да студенти који конзумирају велике количине чоколаде док се спремају за испите постижу боље резултате.

"Чоколада може да помогне када треба уложити нешто већи напор, обавити ментално захтевне задатке", каже професор Кенеди.

Флаваноли, који припадају групи полифенола, појачавају проток крви у мозгу.

У истраживању је учествовало 30 волонтера за које се показало да много лакше и брже рачунају након попијеног напитка, обогаћеног флаванолима, као и да не осећају исцрпљеност након дужег менталног напора.

Иако су волонтери добијали количине флаванола које се не могу наћи у нормалној исхрани, истраживачи саветују људима да у току дана редовно конзумирају што је више флаванола који се, осим у чоколади, налазе у воћу и поврћу.

"Што више једете воћа и поврћа и намирница богатим полифенолима, то ће ваш мозак дуже и боље да функционише", поручује професор Кенеди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару