Нова терапија за остеопорозу

Нова терапија за остеопорозу која само у једној таблети садржи потребне недељне количине витамина Д и бисфосфоната доступна пацијентима у Србији.

Домаћи стручњаци представили су у београдском хотелу "Хајат" нову терапију за остеопорозу која подразумева узимање таблета које садрже бисфосфонат и појачану дозу витамина Д.

Резултати и анализе клиничких студија показују да се применом нове терапије за остеопорозу, која укључује уз бисфосфонат надокнаду витамина Д у дози од 5.600 интернационалних јединица недељно, смањује ризик од фрактура кука и осталих прелома код жена са остеопорозом у постменопаузи.

Извори витамина Д у храни веома су ограничени, те је неопходно пронаћи нове изворе те супстанце, кључне у стимулисању апсорпције калцијума, а тиме и од виталног значаја за одржавање јаких и здравих костију.

За пацијенте са остеопорозом витамин Д је посебно значајан у терапији, што потврђују и прелиминарни резултати такозваних пилот студија рађених у пет здравствених центара у Србији, који су показали да чак 95 одсто жена са остеопорозом у постменопаузи не уноси довољно витамина Д.

Резултати студије показали су да се након три године редовног узимања бисфосфоната једном недељно, за чак 90 одсто смањује ризик од настанка вишеструких прелома кичме код жена са претходним преломом, као и да се за 63 одсто смањује ризик од прелома кука код жена са или без претходног прелома.

Узимањем те терапије обезбеђује се стално побољшање коштане густине и након 10 година примене, што показује анализа коштаног ткива испитаника.

Повећање густине костију

У студији је учествовало 270 постменопаузних жена са остеопорозом које су примале лек током периода не краћег од једне и не дуже од три године код којих је доказана нормална минерализација и структура кости у поређењу са плацебом.

Да би бисфосфонат остварио максимални ефекат у повећању коштане густине и спречавању прелома код пацијената са остеопорозом, битно је да се уз ову недељну терапију узима и 5.600 интернационалних јединица витамина Д који помаже апсорпцију калцијума унетим путем хране и његову уградњу у кости што је управо омогућено новом терапијом.

Значај примене нове терапије за лечење остеопорозе представили су професор доктор Александар Димић из Института за лечење и рехабилитацију реуматичких и кардиоваскуларних болесника "Нишка бања", члан Центра за остеопорозу Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица" и доктор Милена Ђурић и професор доктор Бранка Ковачев из Клиничког центра Војводине.

Најновија истраживања показала су да остеопороза погађа око 200 милиона жена широм света, да узрокује прелом код милион и по особа годишње, као и да сваких 30 секунди неко у Европи поломи кук због остеопорозе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару