Несаница повећава ризик од самоубиства

Људи који пате од хроничних проблема са спавањем склонији су да размишљају о самоубиству, или да га покушају, од оних особа које немају проблема са сном, поручују амерички стручњаци са Мичигенског универзитета.

Особе које имају проблеме са сном или које пате од хроничих проблема са спавањем склонији су самоубиству или да размишљају о томе, више од оних особа који немају проблема са сном, саопштили су стручњаци са универзитета у Мичигену.

Међу проблемима са спавањем спадају сувише рано буђење, потешкоће да се заспи, бдење током ноћи и друго, а што више оваквих проблема неко има, то је склонији самоубилачким мислима, планирању или покушавању самоубиства.

"Људи са два или више симптома инсомније су 2,6 пута склонији да покушају самоубиство од оних који немају ниједан симптом", каже вођа поменутог истраживања Марцин Војнар.

Војнар наглашава да би лекари проблеме са сном својих пацијената требало да имају у виду и кад нису у питању психијатријски случајеви.

У свету 877.000 људи изврши самоубиство 

Према подацима Светске здравствене организације, у свету сваке године себи одузме живот 877.000 људи, а на свако реализовано самоубиство дође 10 до 40 покушаја.

Досад су стручњаци проблеме са сном доводили у везу са повећаним ризиком од самоубиства само код људе са психијатријским поремећајима и код адолесцената, а није било прецизнијег одговора на питање да ли се повезаност два феномена односи и на општу популацију.

Војнар и његов тим су однос између инсомније и суицидалног понашања проучили на 5.692 америчких мушкараца и жена, од којих је око трећина пријавила да је имала бар један поремећај сна у протеклих годину дана - било потешкоће да се заспи, или да се сан одржи током ноћи, или да се пробуди најмање два сата пре жељеног времена.

Пошто је узео у обзир факторе ризика као што су коришћење наркотика, депресија, године, пол, брачно стање и финансијски статус, мичигенски тим је дошао до закључка да је са повећаном склоношћу самоубиству највише у вези нежељено рано јутарње буђење.

Људи са овим проблемом били су двоструко склонији самоубилачким мислима или планирању самоубиства, а три пута склонији да га и покушају.

Истраживачи претпостављају да би мањак сна могао негативно да утиче на когнитивне функције људи, да доведе до слабијег расуђивања и већег осећања безнадежности.

Можда извесну улогу у вези између два феномена игра и неки поремећај у лучењу серотонина (који у мозгу истовремено има функцију и неуротрансмитера и хормона), напомиње Војнар.

Војнар наглашава да ово истраживање указује на евентуалну могућност да се третирањем проблема са сном смањи ризик суицидалног понашања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару